tisdag 30 december 2008

Snart är det ett nytt år

Då är det bara ett dygn och en timme kvar av det gamla året, som ju slutar med början på den ekonomiska kolapsen. Som det inte vore nog med den så har det blossat upp ordentligt mellan Israel och Hamas på Gazaremsan. Det är mycket annat som också skett men det här är nog det som kommer att påverka oss i västvärlden allra mest.
Kanske bromsas krisen upp och kanske det blir en fredlig lösning i Gaza under 2009 men oddsen är rätt taskiga. Trots det hoppas jag att 2009 blir året så den negativa spiralen vänder uppåt igen.

fredag 26 december 2008

Länkar till några semestrar

Jag la in ett par foton, från vår senaste semester, på en lånad plats. Detta gav mig anledning att fixa en länk till platsen i fråga så nu kan man se lite av resan under "Karibien".
Jamaica som också ligger där, är från en tidigare resa men tyckte den passade in ändå.

tisdag 16 december 2008

Arbetslösheten stiger till 7,7% nästa år

Finansminister Anders Borg konstaterar att vi nu har den lägsta tillväxten på 30 år och arbetslösheten beräknas stiga till 7,7% nästa år.

Tänk om alla politiker, oavsett parti, skulle göra gemensam sak och rädda miljön, i stället för att försöka rädda en massa jobb inom produktion och försäljning.
Anpassa produktionen efter behovet och förbjud reklam.
Låter kanske som den värsta kommunistpropagandan men det går inta att fortsätta pracka på folk grejer de inte behöver om man samtidigt ska rädda miljön.

Tyvärr är det ju som så att en som tillverkar något vill tillverka så mycket som möjligt. Inte för att det är bra grejer utan för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Inom transportbranchen har man intresse av att få så många frakter som möjligt, så i deras ögon en fördel ju längre grejerna ska forslas.

Samma tänkande har försäljarna. De struntar i om varan behövs eller inte, utan de vill sälja så mycket som möjligt och avlönas ofta med provision.

Reklamen är till största delen, till för att lura på vanligt folk all smörja som de ovanstående företagarna vill tjäna pengar på.

Det här var kall fakta.

Man måste börja konsumera tjänster istället.
Återinsätt spärrvakter i tunelbana och på pendeltåg osv.

fredag 12 december 2008

Det amerikanska krispaketet

Det blir fiasko för krispaketet åt bilindustrin i USA. Den amerikanska senaten godkände det inte.

Det gör gör att de 28 miljarder av våra skattepengar som svenska regeringen, panikartat, avsatte för att rädda en dödsdömd bilindustri som inte ens är svensk längre, försvinner i tomma intet.

Vill inte folk köpa bilar så sluta tillverka dem och framför allt: Sponsa inte utländska företag.

torsdag 11 december 2008

28 miljarder till svensk bilinustri

Nu finns det pengar!
Det lät helt annorlunda när A-kasseavgiften chockhöjdes och förutsättningarna för att få ut någon ersättning försämrades.
Kan det måhända vara skillnad på folk och folk, de som äger företag och de som jobbar (eller jobbade) på dem?

Miljön är något som tas upp som argument för satsningen på bilindustrin. Miljövänligare fordonsindustri säger man och menar att konsumtionen måste hållas igång för vi måste ju bibehålla den nivå vi lever på. Tom. miljöpartiet är inne på samma linje.

Är det inte så att det är överkonsumtionen som måste stoppas?
Vem behöver en ny mobiltelefon vartannat år, samma sak med i stort sett allting. Klart att det skapar en jätteindustri som spyr ut skit i luften, liksom alla transportmedel som ska frakta smörjan från ena endan av jordklotet till den andra.

Om alla slutar att överkonsumera, så kanske miljön kan räddas,
Tyvärr verkar detta aldrig ske så länge det finns ett system som bygger på att man ska konsumera så mycket som möjligt.

Var på konsum vid Slussen och såg enländet till kassor man placerat ut. Var och en ska själv agera kassörska/kassör medan en kille står och övervakar att ingen fuskar. Vad är det för idiotiskt påhitt? Leder bara till ännu färre jobb i ett läge då allt fler blir arbetslösa. Och hur mycket tärde det på miljön när man tillverkade och fraktade dit dessa? Vart tog de fullt fungerande kassorna vägen? Kan de kastats på soptippen?

För egen del kommer jag bojkotta Konsum vid Slussen.

Hu, undrar vad nästa steg blir? Fylla på hyllorna?

lördag 6 december 2008

Kristider

Det har gått ett par månader sen jag skrev sist och mycket har hänt sen dess. Speciellt med ekonomin, både i Sverige och de flesta andra industriländer i världen. Nu har jag missat en del då jag reste bort i mitten på oktober då krisen redan hade startat, så det blev en relativt bekymmersfri tid som varade en dryg månad.
Att jag säger relativ beror på att jag hade en viss oro att flygbolaget skulle gå i konkurs medan jag var borta. Fick ett mail i början på november från en vän som hoppades att jag inte åkte med Sterling då de gick i konkurs medan jag var borta. Nu flög jag med bmi och SAS men de har väl inte alltför bra ekonomi heller. Hur som helst så kom jag hem igen och satte mig framför nyheterna på TV.

Bankerna låg illa till och sämst verkar Swebank ha det. Typiskt, det är där jag har min pensionsförsäkring och den innefattar inte den där bankgarantin som staten håller med. Om nu staten skulle råka ha några pengar kvar när bankerna gjort konkurs.

Att det skulle komma en tillbakagång var inget som man ens hade tvivlat på men jag hade trott att det skulle bero på att de fattigare länderna kom ifatt de rikare och att vi helt enkelt blir utkonkurerade.
Istället har en massa spekulerande rufflare gjort att företag blivit övervärderade och banker lånat ut pengar till folk som inte har råd att betala tillbaka dem. Globaliseringen har sen gjort att det sprider sig som ringar på vattnet. Folk har inte råd att överkonsumera och företag efter företag går i konkurs vilket i sin tur skapar arbetslöshet och som gör att folk till sist inte ens kan konsumera normalt. Dvs. betala för mat och husrum.
Vi är bara i början av krisen och regeringar i alla länder försöker ge konstgjord andning genom diverse bidrag eller skatteavdrag istället för att angripa själva problemet.
Vad är då problemet?
Överkonsumtion!
Vi människor måste lära oss att vara nöjda. Programmen på TV'n blir inte bättre för att den är platt, man behöver inte en jeep i stan osv.

fredag 3 oktober 2008

Live musik på Järnet

En glad överraskning är att det, på fredagar under oktober månad, kommer att vara live musik på Järnet. Tyvärr var jag och frugan tvugna att gå hem redan vid 18-tiden och då hade alla musikerna inte hunnit komma, men det lilla vi han höra lät väldigt bra.
Det här kommer bli något att längta efter på fredagarna (liksom den softiga jazzen på söndagarna. Man börjar nästan ångra resan vi bokat upp i oktober. Vi förklarade orsaken till att vi inte kommer att närvara och bad om att det hela skulle fortsätta i november.

onsdag 1 oktober 2008

Dag Vag

Sent om sido så kommer här en liten recention av Dag Vag på Akkurat i söndags.
Spelningen började bra och blev bara bättre och bättre ju längre tiden gick. Helt enkelt en toppenkväll med hög stämning.

söndag 21 september 2008

STEVE GIBBONS

STEVE GIBBONS & The Rockarounds på Akkurat ikväll.
Ska bli intressant och ett litet smakprov finns på
http://www.youtube.com/watch?v=bc01enjZGKs
om nu någon orkar släpa sig dit, inkl. jag själv.


Jag gick och jag ångrar mig inte.
Bättre än väntat och om jag ska jämföra med i söndags så är det i samma klass. Skitbra! Filmsnuttarna på youtube är bleka jämfört med verkligheten. Ytterligare en legend har gjort en uppvisning på Akkurat.
Tack Stene!

måndag 15 september 2008

Mason Ruffner

Ber om ursäkt för att det varit taskig uppdatering på senaste tiden men p.g. av för mycket jobb och en hastig vända till Letland och Litauen så har det helt enkelt inte funnits någon tid.
De sista dagarna har i alla fall bjudt på musik med det lite halvtrista sommarkrysset i lördags, som var ovanligt bra med Bo Kasper och framför allt Di Leva. Speciellt sista numret där gitaristen i husbandet öste på i världsklass till Thomas Di Levas bästa låt.

Å i kväll (söndag) på Akkurat: Brrrrrrrrrr
Legenden: Mason Ruffner!
Hur bra som helst. Har man spelat med Bob Dylan, Ringo Starr, Crosby Still, U2, Jimmy Page och dessutom gjort låtar som Carlos Santana gett ut så förstår vi "diggare" att det här inte är någon sopa.
En blandning i musikstil mellan ovan nämnda artister var just vad som bjöds. En ren njutning.
En provsmakning kan ses och, framför allt, höras på: http://www.youtube.com/watch?v=hGBK93NOJhU&feature=related från en spelning i Danmark.

torsdag 4 september 2008

Kompisar

I går var jag ute å grillade med ett par gamla kompisar. Det var Sven-Olov, som stod för arrangemanget, Roffe, Stefan å jag. Dessutom var våra fruar eller sambos med. En mycket trevlig kväll där vi i kvällssolen satt på en bergsknalle med utsikt över mälaren. Jag å frugan hade lax med oss, liksom Sven-Olov. Stefan skrällde till med aborre som fångats in av hans tjej i Kvickjock å Roffe had korv.

Idag blev det en promenad till förädrarna som inte visade sig vara hemma. Därefter en dagen på en indisk restaurang och sedan en kaffe på på mälarpaviljongen. Där träffade Britt en gammal bekant sen 5-6 år tillbaka, som hon samtalade med.

Vi gick vidare hemmåt å beslöt oss för att testa O´Connels "happy hour". Där dök en gammal kompis sen 70-talet upp (Pelle). Fattar inte hur han kände igen mig (men det fattar frugan) och det blev mycket prat om gamla minnen. Verkligen kul.

Till sist halkar vi förbi Järnet där vi träffar vänner och dricker svindyr öl.

måndag 1 september 2008

Recentioner

Eftersom jag jobbat nästan mest hela tiden så har jag inte hunnat göra något vettigt på fritiden.
För att ändå ge den här sidan lite innehåll så tänkte jag göra en snabbrecention av restaurangerna i krokarna.

Järnet: Utmärkt service och bra sortiment på öl. Inget för "stor stark" drickare, då de vanliga blahablahaölen saknas. Husets vin är frugans favorit och maten är mycket bra. Trivsamma lokaler.
Vad som är mindre bra är prisläget. I saftigaste laget.

Glenfiddish: Utmärkt service och mycket bra sortiment på öl. Trista och stojoga lokaler samt i saftigaste laget.

Skeppsbar: Hyfsat nattsuddarställe men med dåligt utbud av öl till acceptabla priser.

Magnus Ladulås: Klar försämring sen den nya ägaren tog över och bojkottat av mig.

Movitz: Det mest privärda stället att käka på i Gamla stan. Utmärkt service och ett stort plus för att man slipper höra på skränig musik.

After: På tok för hög musik men rätt bra drag på nattkvisten. Acceptabelt prisläge men inget gourmetställe.

Temple bar: Samma ägare som After och samma koncept men inte lika högjutt (men nästan).

Engelen: En nackdel att de slutat med "happy hour" men till fördel får man väl säga att det är livemusik de flesta dagarna. Kommer man dit före klockan 20 slipper man pröjsa inträde.

Meduza: Var ett tag sen jag var där men happy hour sent på kvällen kompenserar till viss del den höga musiken.

Wirströms: Livemusik alla dagar utom söndag och måndag, inget inträde, bra utbud på öl och hyfsade priser på halvdan mat. Bluesjam på tisdagkvällar.

Stampen: Livemusik alla dagar utom söndag. Oftast inträde endast på fredagar och lördagar då det är lite av Engelen stuket. Måndagar (och ibland öven tisdagar) är det riktigt bra musik. Bluesjamet på lördagar mellan 14 och 18 håller världsklass.

O´Connels: Billigast "happy hour" i Gamla stan, då man tar 29:- för en stor stark på 40 cl och 39 för en pint. Livemusik mellan varven.

Helenes krog: Sunkigt ställe som ligger vid Karljohanslussen där man får standardöl i plastmuggar och mat i samma klass. Dyrt med tanke på vad man får men trevligt att sitta på när det är solnedgång och många båtar som slussar.

tisdag 26 augusti 2008

Dan Granero


Ytterligare en rysarkväll med bra musik. Hooters hade med sig Dan Granero den här gången och det var verkligen bra ös.

fredag 22 augusti 2008

Eric och Maxi

Gitarrduell mellan Eric och Maxi.

onsdag 20 augusti 2008

Stene på Akkurat

Ovanlig possition att se Stene i för de flesta. Istället för att stå bakom bardisken på Akkurat så har han nu klivit upp på scenen och visar prov på helt andra talanger än upptappning av öl.

tisdag 19 augusti 2008

Här kommer en bild från Gentleman på Grönan. Jag hade hoppats på att få med en bild från Akkurat i söndags då Stene spelade (han som har haket). Riktigt bra lir och med de musiker han hade med sig så kunde det inte bli annat. Ber att få återkomma med en bild senare. Samma sak med kvällens spelning på Stampen.
Skulle varit Allan Haynes men av någon anledning uteblev han, så istället var Maxi Dread på plats. Blev en riktig rysare där man med ståpäls kunde se Maxi lägga i högsta växeln från start. Att sedan Åke och Eric gästspelade på gitarr gjorde inte saken sämre. Glömde säga att Ironhand skötte orgeln, James Bradley trummorna och Derek Januari bas. Ingen dålig uppsättning med andra ord.

fredag 15 augusti 2008

Gentleman

Gentleman fick med sig publiken i går när han spelade på Grönan. Bra reggae även om basen kunde varit tyngre och min egen favorit var den sista låten: Redemtion song utan bandet.

måndag 11 augusti 2008

Strix nu

Nyss hemkomna från Akkurat där Strix nu gjort en suverän spelning. Vissa kanske förväntade sig blues men med tre bra gitarister blev det mer något som kan liknas vid hårdrock av den gamla hedliga modellen.
Även en gammal beatles kunde höras men förstås till gitarrlir över det vanliga..

På hemvägen halkade vi förbi Engelen där ett coverband spelade till minimal publik. Vi lyckades få dem att spela reggae och vi som var där dansade förstås.

Från det ena till det andra:
Måndag 11 augusti: Maxi dread på Stampen.
Torsdag 14 augusti: Gentleman på Gröna Lund

torsdag 7 augusti 2008

Carl Einar Häckner

Var å såg Carl Einar Häckner på Grönan ikväll. Riktigt bra, speciellt jämfört med förra årets varité. Bjöd på en hel del skratt tillsammans med finurligt trolleri och väldigt duktiga artister.
Sista chansen att se hans varité i Stockholm är nu på fredag den 8 augusti. Klockan 20.00 på Gröna lund.
På sommarkrysset, nu på lördag, finns ytterligare en chans men då lär det bara bli frågan om en liten glimt.

torsdag 31 juli 2008

Järnet

Nu var det ett tag sen sist, men än en gång, så skyller jag på för mycket jobbande.
En svalkande skulle smaka bra efter dagens pass.
Började med att vi gick förbi Järnet, trots vänners hojtande, ner till haket som ligger mitt på torget på Kornhamnstorg. Lite B-klass på stället, men kyckling på spett för 119:- var riktigt gott tillsammans med ett par mellis för 49:- styck.

Vi gick sen vidare till Helenes krog vid Slussen där vi satt och tittade på fiskarna som hoppade i vattnet innan vi återvände upp till Järnet igen.

Där satt några av vännerna kvar vilket gjorde att vi fastnade där ett tag. Där bjöds på diverse provsmakningar av den nya ölen som kommit in och jag bävar för morgondagen.

lördag 26 juli 2008

Jobb och vila.

Det var ett tag sen jag skrev något sist eftersom jag haft häcken full med jobb. Alla dagar mellan 12 och 13 timmar och då blir det inte mer tid över till annant än att ta sig till jobbet, jobba, ta sig hem, käka och sova.
Har ändå hunnit med att vara på mina föräldrars lantställe där internet saknas. utav de få lediga dagar jag haft har jag sovit bort den ena och slappat bort den andra. inte ens farsan har klagat över att jag inte gjort något utan har istället berättat hur hårt han jobbat när jag inte varit där. Nu när de jämrans stuprören blivit målade på insidan av syrrans kille så påpekas hur jobbigt det varit att kitta fönstren. För att inte tala om hur jobbigt det varit att måla dem. Han tillägger förstås all vattning, gräsklippning och tillsnyggning av grenarna som jag sågade av förrförra gången jag var där och gjorde ett icke godkänt jobb.

tisdag 8 juli 2008

Maxi Dread


Maxi Dread gjorde ingen besviken på Stampen på måndagskvällen, (såvida man inte förväntade sig jazz). Extra kul att se en granne från Baggensgatan, slinka in strax före klockan 11.......

söndag 6 juli 2008

Urban Tribe


Urban Tribe http://www.urbantribe.nu/ började med att hälsa oss hjärtligt välkomna innan de drog ett par låtar från första skivan (som ju tillägnades Bob som hade ett litet reggaecafe i Phuket innan tsunamin kom och spolade bort det).
Underbar melidiös reggae!
Bandet har nu inbjudits (som första svenska band) på en turné i Jamaica. Den 4 augusti bär det av och jag är säker på att det blir en lyckad event.
OBS
Missa inte MC Hansen på söndag. Akkurat klockan 21.00
Missa heller inte Maxi Dread på måndag. Stampen klockan 21.00

lördag 5 juli 2008

Chuck och Maxi


Måste börja med att säga något om Jah Cure på Tyrol, som var en "warmup" för Uppsala reggaefetival på Tyrol.

Resension på DN: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=801238
Personligen tycker jag Marcia Griffits (som var en av körtjejerna till Bob Marley) var höjdaren men som helhet var det en bra konsert. Vad annat att vänta?
Bilden är från dagens jam på Stampen där en för mig okänd sångare (säkert välkänd för andra), Chuck Anthony, Maxi Dread m. fl. briljerade. Ruskigt bra..... Blues, soul eller vad man ska kalla det när den är som bäst.
Dagen är inte slut än, strax så går jag och tjejen till Fashing där Urban Tribe spelar. Ett svenskt reggaeband som bara blir bättre och bättre.

onsdag 2 juli 2008

Reggae på Tyrol

I morgon ( den 3 juli ) spelar Jah Cure , Ras Shilo och Marcia Griffits på Tyrol Gröna Lund.
350:- för en biljett på Ticnet och 400:- om man köper vid dörren.
Det hela börjar klockan 21,30.

söndag 29 juni 2008

En trevlig lördag

Igår var jag ute med några gamla klasspolare och hade riktigt trevligt. Vi träffades kolckan 2 på Stampen och kollade på bluesjammet som var riktigt bra. Derk Januari, på sång och bas, Chuck Anthony på gitarr, Ivan på sax och en för mig okänd trummis.
Inte kul för nästa gitarist att komma upp efter Chuck, som la ribban på tok för högt med sitt fantastiska gitarrlir.

Jammet fortsatte i samma höga klass och det verkade som om alla musiker hade blivit lite extra tända den här dagen. Professorn hade med sig en elplanka och sjöng ett par låtar varav den ena på svenska. Riktigt bra!

torsdag 26 juni 2008

Prestige

Idag kom det en tjej från någon öststat, som inte kunde någon svenska eller engelska. Hon verkade vänta på någon och efter en stund hade hon fått telefonkontakt med en person som satt någonstans. Hon gav mig luren och någon som pratade svenska sa åt mig att släppa in henne.
Jaha, och vem är du, frågade jag men fick inget vettigt svar.
Efter en stund kommer en stor kraftig vältränad kille som är ett huvud längre än mig och möter tjejen. Han säger åt mig, på ett befallande sätt: Hon kommer med mig.
Jag tyckte det lät alldeles för befallande och påminde om rena maffiastilen. Typ: Håll klaffen annars slår jag till dig.
Därefter gick han bara förbi med tjejen i näven.
Jag sa: Så här funkar det inte, hon måste betala inträde.
Han nonchalerade det hela och knallade vidare.
Jag retade mig direkt, på stilen han använde vilket föranledde mig att tillkalla förstärkning. Detta resulterade sedan till att han fick gå och betala för tjejen i alla fall, med två väktare i släptåg.
Måste varit pinsamt för honom, när den tuffa attityden rasade sönder inför bruden han skulle imponera på. Dels för att jag vågade göra något, dels för att de två väktarna var kvinnliga och till sist för att han var så gniden för att han inte betalade för damen.

Inte konstigt att han tittade på mig samtidigt som han pekade med ett finger mitt i pannan. Typ: Ett skott i huvudet var vad jag kunde räkna med.

Allt hade med prestige att göra. Han kränkte mig genom att bestämma hur jag ska göra. Jag blev så förbannad av översittarstilen att jag engagerade mig på ett sätt som jag normalt sett inte gör. Hade han varit ödmjukare så hade jag inte brytt mig.

Så här efteråt så ångrar jag mig. Inte värt ett skott i pannan för något som inte berör min egen ekonomi. Hade jag struntat i allt så hade jag säkert glömt att han var stöddig, vid det här laget. Nu hänger det kvar en viss onödig oro, speciellt som ryssarna även torskade mot spanien.....

tisdag 24 juni 2008

Benickebrinken

Arbetet med Benickebrinken började i november 2007, med att man skulle täta taket till toaletterna som ligger under backen. Då med en skitig pressenning som skydd för insyn och oväder.

Detta arbete fortsatte sedan med reparation av staketet mot Österlånggatan, där två av pelarna böts ut. Nu verkar i alla fall staketstolparna vara klara och arbetet med själva staketet tar vid. Det böts delvis 2006 eller om det var 2005 men byts alltså igen.
Hur lång tid det kommer att ta har jag ingen aning om men förhoppningsvis är det klart till hösten.

Ironiskt är att man skulle ha hunnit bygga ett helt hyreshus under samma tid.

söndag 22 juni 2008

Väder

Jag tittar ut från fönstret och konstaterar att det är strålande solsken. Som gjort för att ta en tur ut till Waxholm.
För att vara på säkra sidan kollar jag med SMHI och då grusas mina planer. Där visas ett svart moln.
Konstigt, jag som inte ser ett enda, från fönstret. De där meterologerna är ena riktiga skojare och att de har sådan makt över oss är en stor skandal.
Nu vetifasen om jag ska åka ut i skärgården. Vem vill sitta och frysa på en båt?
Jag måste anlita en expert, min fru alltså. Hon cyklade just till jobbet och om jag ringer henne så kanske hon kan bedöma situationen bättre eftersom hon har bättre överblick.

Jag hinner inte mer än tänka tanken innan hon ringer.
-Det är klarblått och inte ett moln i sikte, utom ett pyttelitet bakom slottet. Gör dig klar och åk ut en sväng, säger hon och det är precis vad jag ska göra.

tisdag 17 juni 2008

Priser

Det är konstigt hur fixerad man är på priser. Jag anser att man ska kunna få ett mål mat under 150:- kronor. Finns det inga rätter under det priset så går jag aldrig in på stället och skulle de inte ens ha en matsedel synlig från utsidan så är det ingen idé att ens tänka på att köra in näsan. I baren ska man kunna få något under 100-lappen, hellst under 65:-. Allt annat är dyrt.
Samma sak med öl. Den ska inte kosta mer än 1:- per cl. Det är ok om ölen kostar mer om man får något extra för den, såsom t.ex: livemusik.

Att jag tror att det är min brist på obegränsat med pengar som gör att jag hellre äter något som är ok för 130:- än något som är supergott för 450:-. Det kan också vara vetskapen av att jag blir lurad om jag pröjsar 450:- för en måltid eller också kan det vara för att jag kommer fram och tillbaka till Dublin för mellanskillnaden.

söndag 15 juni 2008

Stängt på Akkurat

Akkurat har stängt på söndagar tre veckor framöver. Detta fick tjejen bekräftat då hon bokat upp möte med tre andra kärringar där. De fick möta upp mig på Helenes krog som ligger nere vid Slussen och erbjuder en perfekt solnedgång. Dessvärre har man inte annat än plastmuggar att servera öl och vin i, dessutom till på tok för höga priser. Typ 44:- för en stor stark och 54:- för en Eriksberg flaska (eller om det var 56:-).

lördag 14 juni 2008

Wirströms

När vi är på väg hem från min frus jobb så ser vi hur molnen hopar sig och inser då att det där med att se fotbollen i Kungsträdgården eller på Skeppsbron kommer att bli en blöt historia. Geniknölarna gnuggas och vi kommer fram till att det smartaste måste vara att gå till någon pub med TV-apparater. Vi tänkte till lite extra och kom underfund med att alla andra fotbollsfantaster, speciellt engelsmännenen som brukar hänga på Wirströms, kommer att vara i Kungsträdgården för att se matchen på storbildsskärm, så då blir det lagom med folk på Wirströms. Dessutom ser de inte det annalkandes regnvädret.

Vi anländer och får perfekta platser framför två bildskärmar och efter att ha armbågat oss fram till bardisken så sitter vi fullt utrustade till matchen. Lagom till start av matchen så kan vi se hur regnet börjar ösa ner utanför i gränden, vilket visar att vi gjorde rätt val att skippa utomhusscenerna.
En riktigt bra match fram till sista minutrana, som dessutom var på övertid. Då kom spiken i kistan. De hala spanjorerna hade just slinkit undan från en klar frispark och gör det sista målet. 1-2 till Spanien slutar matchen. Fy fasen. Här måste det dränkas sorger.

Snackar med en snubbe som brukar spela på jamet då Mats Qwarfordt kommer förbi och hälsar. Tydligen ska Bill Örström spela i källaren och Mats ska agera som gästartist. Bra musik med andra ord.
Det blev att man fastnade några timmar till och avnjöt blues när den är som bäst.

Några länkar, i brist på färska fotografier:
Bill Örstöm: http://www.billohrstrom.se/
Mats Qwarford: http://www.yonder.nu/
Från förr: http://www.progg.se/band.asp?ID=840

Jobbet

Efter en hård dag och kväll på jobbet så blir jag uppmött av min älskade fru. Trots att hon ska upp tidigt på lördagen så möter hon mig på Järnet, där jag kan ta en svalkande bärs och snacka av mig irritationsmomenten som varit under dagen.
Hon har också haft saker och ting som hänt under dagen som hon berättar och jag lyssnar men är förståss inne i min värld.

När jag beklagat mig färdigt så går vi hem och sen pysslar hon om min tå, där nageln håller på att ramla av bort, samtidigt som jag skriker av smärta. Det ska bytas plåster och nu måste det passas på eftersom jag just tvättat fötterna.
Att det luktar tåbira efter 11 timmar i samma skor hoppas jag att ni förstår. Att jag får tåbira i sandaler kanske är svårare att greppa men det kanske säger lite om odören i fråga.

torsdag 12 juni 2008

Britt

Finns det någon härligare än min älskade Britt?
Naturligtvis inte.

När jag vaknar på morgonen så har hon gjort kaffe med tilltugg. äter vi inte tillsammans så kan man läsa på en lapp bredvid kaffebryggaren: Laddat med kanel och kärlek. Å vad det värmer.
Igår vankades det jordgubbar med grädde när jag kom hem från jobbet och efter det så blev det kaffe.

Å vad jag älskar henne.

måndag 9 juni 2008

Åldern

Att man börjar bli gammal är något som jag och en kompis och på jobbet, i samma ålder försöker skämta bort lite då och då. Med då och då menas några ggr om dan, för så ofta gör det sig påmint.
Det man kanske först och främst tänker på är kroppsformen, som brukar få namnet gubbhyllan. Hyllan i det här fallet är magarna som egentligen borde kallas för avlastningsbord. Att något borde göras åt saken visar sig genom att det är bökigt att böja sig ner till marken för att t.ex. plocka upp något. Visserligen inget som man behöver göra men skoknytningen kommer man inte undan.
Ett annat ålderstecken är när man tittar till på teletonen och upptäcker att det finns 4-5 missade samtal. Eller när man själv ska ringa och det tar runt 3 minuter att koppla bort knapplåset. Eller när man, (om man skulle råka hålla telefonen i handen) märker att telefonen ringer men man trycker på fel knappar och det slutar med att det inte finns någon i andra ändan när man väl svarar.

fredag 6 juni 2008

Nationaldag

Idag så såg jag kungen för första gången, vad jag minns i alla fall. Jag satt och käkade på lilla Hasselbacken när en polismotorcyckel indikerade att något är på gång. När krögaren slet ner en av de svenska flaggorna utanför restaurangen och sprang upp till vägen med sin fru och de flesta av personalen i släptåg, så var jag säker på att det var kungen som skulle komma.
En imponerande kortege (eller vad det heter, och stavas) med massor av hästar med soldater i flotta uniformer kom ridande, därefter en flott vagn med kungen och drottningen i. Just som han passerade krögaren så hälsade han med en handsträckning. Inte konstigt för han har stått på varenda kortege som varit utanför skansen i 28 år med sin stora fana. Dessutom har han naturligtvis fotografier på kungafamiljen på restaurangen.
Det var gränsfall att jag hann få i mig min mat innan lunchrasten tog slut.

Lilla Hasselbacken är en av de trevligaste restaurangerna i Stockholm. Den ger intryck av att vara en typisk sommarrestaurang, tack vare sitt enkla möblenemang och det vackra trähuset den är belägen i, men den är öppen året runt. Maten är perfekt och alla bilder på väggarna gör stället unikt.
Bara att rekommendera.

onsdag 4 juni 2008

Jobb

Idag har det verkligen varit roligt att jobba. Detta trots att jobbet pågick ända till 22.00 och att det varit varmt som attan. Nu är det så att jag nästan jämt, tycker att det är roligt att jobba men ibland, som idag, kändes det extra bra. Inget speciellt hände men det flöt bra helt enkelt.
Det får mig att tänka på alla trista jobb man har haft där man redan på morgonen börjat reta sig på stället, sysslan eller chefen. Endast den egna stoltheten har gjort att man gått dit. Samma stolthet har också gjort att man till sist sagt upp sig.
Bland det tristaste har varit ett jobb på ICA fruktlager, där man packade apelsiner i nätpåsar, ofta av märket Maroc. Man fick sortera bort de som var gröna av mögel och om man tog i dem för hårt så sprack de. Usch, vilket skräpjobb. Hade dessutom en snuskhummer som chef och det han tyckte var roligast var att dra fräckisar och småtafsa på en grekisk brud som inte kunde någon svenska.
De andra skitjobben får jag ta upp en annan dag.

tisdag 3 juni 2008

Smaka på Stockholm

Så var det dags igen för restaurangernas dag i Stockholm och hur det är då i Kungsträdgården känner man ju till: Trängsel, blaskig öl i plastmuggar och mat som aldrig hade accepterats om den sålt på en restaurang (och som man måste äta minst tre portioner av för att bli mätt).
Underhållningen på scen gör att det i alla fall är värt ett besök.
De som har tid kan sätta i katetern och parkera sig i Kungsan mellan 4:e och 8:e juni.
Själv ska jag jobba!

söndag 1 juni 2008

Akkurat


Vi velar fram och tillbaka om vi ska gå upp till Akkurat och se the Boppers ikväll (söndag). Det börjar med lite småtugg på Strömmen innan vi går ner och sätter oss på Gustav af Klint, för att avnjuta utsikten över Stockholm till en svalkande dryck. Där träffar vi på Alain Haynes, som tillfälligt bor på båten och vi snackar lite om dittan och dattan, tills de stänger baren och vi hinner få en sista beställning å då är klockan bara 20.00.
Vi frågar om han inte ska hänga med upp till Akkurat och lyssna på Boppers.
Han svarar: I gonna play with them tonight,,,,,,, Only three our four songs.
Tomorrow I will play on Stampen with Erics bluesband.
Väl hemkommen efter Akkurat, utan att ha kunnat fullfölja kvällen så kan konstateras att Bobbers var ungefär lika bra som vanligt, trummisen fyllde år och pausen mellan första och andra set drog ut på tiden så att många tröttnade och gick hem. Så även en själv. Huruvida det blev något lir för Alain Haynes eller inte fick vi aldrig reda på.
Å andra sidan har jag svårt att placera hans spelstil med Boppers. Bättre att ge sig till tåls och se honom tillsammans med Eric´s bluesband på Stampen imorgon, måndag den 2 juni.

fredag 30 maj 2008

Jacob & the Jackals

Fredag den 30 maj:

Jacob & the Jackals http://www.thejackals.web.surftown.se/ på Wirströms

Rockridge Brothers http://www.rockridgebrothers.com/ på Stampen.

tisdag 27 maj 2008

I kväll tisdag.

På Stampen lirar Bill Örström och Kenny Håkansson http://www.billohrstrom.se/
Å på Wirströms är det bluesjam, vilket brukar hållas av Big Walker http://www.blueswalker.com/
För egen del väntar ett tråkigt möte men kanske man kan glida iväg innan kvällen är slut och lyssna på lite bra musik istället.

Kan inte låta bli att skriva ner den senaste komentaren från min fru, som hördes för 20 minuter sen.
Det var så att jag hade tröttnat på att se genom mina immiga glasögon och tänkte göra dem rena. Först med tvål som enligt expertis inte skulle användas och sedan med en annan vätska som jag tillhandahölls med orden:
Ta bara en droppe, det räcker med att du vänder på tuben utan att trycka på den.
Jag vänder på tuben och ingenting händer.
En lätt tryckning på tuben gjorde att det i alla fall kom ut lite grann. Ungefär som när man tar schampo till hårtvättningen.
Det är nu kommentaren kommer:
-Det kunde man ju räkna ut.
Det var inte första gången jag hörde den kommentaren och säkeligen inte heller den sista. Mitt förtroendekapital har uppenbarligen nått botten men å andra sidan räckte droppen inte bara till att få tre par glasögon rengjorda, utan även händerna blev rena.

måndag 26 maj 2008

Gravity

Efter en hård vecka så blev jag uppmött av min fru efter jobbet. Jag skvälpte i mig ett par svalkande tillsammans med en jobbarpolare innan hon kom och avnjöt ett glas vin. Sen åt vi lite thaimat till Jenifer Smiths show. Faktiskt imponerande att se henne skutas ut från en kanon och landa 40 meter längre bort i ett nät.

Djurgårdsfärjan har börjat gå igen efter nästan 2 veckors strejk vilket gjorde det smidigt att ta sig till Gamla stan och sen vidare upp till Akkurat.
Där spelade Gravity, ett gäng bestående av banjo, ståbas, steelgitar, vanlig gitarr, mandolin och en skön sångerska.

Å i morgon, eller rättare sagt idag (kollade just klockan) är både jag och frugan lediga. Vad skööönt.

lördag 24 maj 2008

En svalkande bärs

Idag har det varit hett och massor med folk. Som uppgjort för en svalkande bärs efter jobbet. Den, och någon extra för säkerhets skull, är nu avverkad på Skepsholmen. En som frugan hade tagit med sig från kylen och de andra på vandrarhemmet.
Första hade jag tänkt gå till slutminuterna på Stampens jam men solen lockade för mycket.

Tro det eller inte men ikväll ska jag titta på Schlagerfestivalen, trots att jag egentligen hatar den typen av arrangemang.

fredag 23 maj 2008

Jobb

Det jobbas på tok för mycket, nu när det börjar bli bra väder igen. Typiskt. Min enda lediga dag är på måndag sen väntar 11 dagars jobb på raken. Inte speciellt uppmuntrande.

När jag väl är ledig så är det risk för jobb ändå.
Ja, det är farsan och de omålade stuprännorna. Insidan på dem vill säga. Fast det är sånt här jobb som inte syns att man gör och därför känns det meningslöst, vilket bara kommer innebära fortsatt tjatande om t. ex. målning av insidan av vattentunnorna under stuprören eller något liknande.

Jag måste lyda tipset från biblan, dvs. hitta på något som ger bra kredit men kräver lite jobb. Han på biblan förstår min situation och han vet dessutom vem min farsa är så nu har jag gnuggat geniknölarna.
Jag ska köpa en insatskamin och sätta i öppna spisen så det äntligen blir varmt i huset när man eldar. Det finns tom. firmor som installerar smörjan så man slipper anstränga sig över huvud taget.

Nu råkade jag öppna truten och berättade mina planer för farsan. Vad tror ni hände, förutom de vanliga protesterna såsom: Nej det är bra som det är?
Nä, inte måla skorsten på insidan, men nästan rätt.
Laga skorstenen, både invändigt och utvändigt.
Funderar på att lägga ner spisplanerna då jag kommer att komma lindrigare undan med stuprören.

onsdag 21 maj 2008

Eckerölinjen

Var på Åland i några dagar och fick höra att Eckerölinjen ska flagga ut sitt fartyg som går mellan
Grisslehamn och Eckerö till Sverige.

Det här började med att man tidigt i våras skyllde på snuset. Det är ju bara Sverige (här i Europa) som har rätt att sälja snus. Ett undantag som Sverige fick när vi gick med i EU. Det skulle inte längre bli tillåtet att köpa snus på båtarna så någon sorts halvlösning förhandlades fram där snus fick inhandlas om man var på väg till Sverige men inte på väg till Åland.

Det här borde ju ha löst problemet men Eckerölinjen ska flagga ut ändå. Det har kommit fram att det har med helt andra saker att göra såsom avtal med besättningen. Sverige har lagar som passar rederiet bättre (och förmodligen besättningen sämre).
Ålänningarna är i alla fall förbannade.

Eckerölinjen har inför säsongen skaffat sig en större båt och ska i sommar endast köra tre turer per dag, istället för som förra året då man körde fem turer med två båtar.

Kanske räknar de med att tappa marknad till Viking Line som kommer att sätta in en ny färja på linjen Kapellskär-Mariehamn.

lördag 17 maj 2008

Badkar

Badkar är ett ständigt återkommande ämne i mitt hem.
Jag brukar få höra:
-Vad det ser ut i badkaret, varför gör du inte rent efter dig när du badat, latmask?
-Jag glömde bo....
Alltid samma sak, säger hon och man blir kallad lortgris, fast det är ju just för att slippa det påhoppet som man har badat.

Tjejer har inte samma förståelse för att man inte har tid att stå och väntar på att vattnet ska rinna ut för att sen tvätta rent karet. Heller inte för att man glömmer bort det när vattnet väl runnit ut.

fredag 16 maj 2008

Helg igen!

Tiden går fort och det är helg igen. För egen del innebär det jobb mest hela tiden men för andra kan tipsas om:

Lördag:
14.00-18.00
bluesjam på Stampen
21.00
Go Getters i puben på Stampen och T-Cats på Gamlingen (Stampens källare).
Big Walker på Wirströms

Söndag:
Relese för skivan "Allt ljus på oss" på Akkurat. 8 band på två scener! http://www.mrsuede.com/samlingsskiva/

onsdag 14 maj 2008

Israel Vibration


Conserten i måndags med Israel Vibration var en riktig höjdare och vad annat hade man kunnat tänka sig med Roots Radics bakom sig.

Det började med att Roots Radics körde en låt ensamma, en skön dub med underbart gitarrjam. Sedan kom Cecil "Skelly" Spence och Lacelle upp på scenen där de turades om att sjunga.
Har inte sett några recentioner från förståsigpåarna, men själv tycker jag det var toppen.

söndag 11 maj 2008

Redd Voelkert

Har just kommit hem från Akkurat och har Redd Voelkert första set av giget i färskt minne. En blandning av country, blues och gitarrspel a la Shadows (om nu någon minns dem). Tyvärr så var jag för slö för att ta med mig kamera så det enda smakrov på vad det handlar om är det som finns på youtube. http://www.youtube.com/watch?v=RTmNk3U1ujY och den mer countryaktiga stilen som http://www.youtube.com/watch?v=hmQNchXa-g4

Att vi gick hem så tidigt berodde på att vi tänkt vara pigga i morgon bitti. Även om kyla är på gång så vill vi ut på landet en sväng. Trots eventuellt jobb som väntar och trots skithus som kräver en viss snitts för att använda. Får väl lägga morgonklubban innan vi åker.......

lördag 10 maj 2008

Lördag, söndag och måndag

Lördag
Stampen: Bluesjam mellan klockan 14 och 18.
På kvällen spelar Blues Selection i Puben och Swingsters på Gamlingen.
Wirströms: Lage on stage.
Jag slipper stå i valet och kvalet huruvida jag ska vara ute eller sitta inne (stå när det gäller jamet) i det fina vädret för jag jobbar.

Söndag
Akkurat: Redd Voelkert! En höjdare som man inte bör missa. Här är oddsen stora att jag kommer att sätta mig innomhus runt 21-blecket och avnjuta lite country (om det nu finns några sittplatser kvar).

Måndag
Mosebacke: Kägelbanan, Södra Teatern: Israel Vibration! Måste bara ses, är har jag tom. kostat på mig dyra biljetter, vilket är ytters sällsynt annars.
Stampen: Frank Marino & Mahogany Rush. Hårdrocksvarning

torsdag 8 maj 2008

Katastrofer

Beirut för 3 veckor sen.

Cyklonen som drog in över Burma med förödande resultat har gjort att Militärjuntan äntligen har accepterat hjälp utifrån. Dock med vissa restriktioner och en massa byrokratiskt krångel. Det skylls på att regimen försvårar hjälparbetet genom att inte tillåta att förnödenheter flygs in eller flygdumpas i drabbade områden och visumstvånget försenar hela arbetet. Det har nu gått en vecka sedan katastrofen skedde.

Nästan lika lång tid som det tog för de flesta länder att komma igång med hjälp när tsunamin drog fram och då hade man inga skojarregimer att skylla på.


Vad som hamnat i skymundan (med all rätt jämfört med cyklonen) är strulet i Libanon. Beirut verkar nu vara en belägrad stad och det är svårt att fatta att man var där för 3 veckor sen. Visserligen såg staden ut att vara mer eller mindre belägrad även då med millitärer och taggtråd lite här och var. Framför allt i city. Man är i alla fall glad att de inte bråkade handgripligen redan då.


onsdag 7 maj 2008

Sommarnöje

I ett par dagar har jag nu varit ute vid mina föräldrars sommarnöje. Egentligen är det mitt och syrrans men jag har hållt mig undan de senaste åren, för att jag helt enkelt inte haft tid att vara där. Tid har däremot föräldrarna haft och de har förfasat sig över hur lat jag är som aldrig är där och "jobbar". Just det där ordet "jobba" har tagit överhanden, de senaste åren och när ställets har nämnts så har det alltid förknippats med jobb. Vem vill jobba de få lediga dagar man har?
Föräldrarna säger alltid: Vi ska ut på landet och jobba. Aldrig att de ska ut till landet och njuta. Samma sak får man höra om syrran varit där med sin kille. "De har varit ute på landet och jobbat". Jag är en skam för hela området eftersom jag inte är där och jobbar på sommaren men i år tänkte jag ändå ge det en chans. Dvs. försöka få en ändring så att sommarnöjet blir ett nöje istället för ett arbetsläger.

Först ringde jag arbetsledaren (farsan) och sa att både jag och min fru tänkte komma ut ett par dagar och jobba. Väl där så var arbetet redan i full gång då både morsan och farsan redan stämplat in och förberett sysslorna för dagen. Farsan gick runt ett varv med mig och förklarade allt som måste göras vilket rörde sig om: Laga staketstolpar, laga staket, skrapa staket, måla staket, skrapa fönsterkarmar, måla fönsterkarmar, ränsa stuprör, måla stuprännorna på insidan, göra en ny källardörr, hugga ved, ta bort mina cycklar osv osv osv.

I ett normalt läge hade jag tagit bussen hem redan vid det här läget men jag bet ihop och tänkte att jag ändp ska ge det en chans.

Den halvruttna staketstolpen som är 1,5 dm * 1,5 dm tjock och kanske 1,5 meter hög/lång skulle kapas av och en ny bit ska skarvas i. Redan här började bristerna på ordentliga verktyg göra sig påminda. För stolparbetet fanns en yxa, en hammare, hoftong, en kofot, en värdelös såg och en burk med krokiga och rostiga spikar. Till råga på allt så finns en hel stolpe som man skulle kunna ersatt den gamla med men den skulle sparas till en annan gång.

Det tog en dag att fixa stolpen varav större delen av tiden gick åt till att räta ut krokiga spikar och såga till bitarna så att stolpen till sist gick att få ihop.
Att jag har fått träningsvärk i ryggen och i låren är en annan sak men sämjan är fortfarande god.
Får se hur man ska göra i fortsättningen för det är en hel del staket att ge sig på. De allra risigaste delarna är de mot grannarna. Grannarna själva är inte intresserade av att krångla med staketet utan struntar i det till farsans stora förtvivlan. Personligen håller jag faktiskt med grannarna och skulle klara mig lika bra utan staket. Tom. bättre.

På morgonen när vi satt i solen och drack morgonkaffe så kände vi av faktiskt av lite av "sommarnöjet".

lördag 3 maj 2008

Flyga drake

Var för omväxlings skull och såg en film ikväll. Ovanligt nog så var den faktiskt bra. jag har sett så mycket filmer att jag tröttnat, eller i alla fall blivit allför kräsen för att kasta bort min tid på något som jag antingen somnar på eller tycker är allmänt irriterande. Arn som jag såg för ett par månader sen tyckte jag var i segaste laget och inget jag skulle gråtit över att ha missat.
Flyga drake heter den jag såg ikväll och den var faktiskt riktigt bra, men hade förstås kunnat göras ännu bättre.

fredag 2 maj 2008

Skeppsbrokajen

M/S Fram, från Hurtigrutten har lagt sig på Skeppsbrokajen. Säkert för att fresta oss att boka upp en vända utefter den Norska kusten. För egen del så är en av de kryssningar jag helst skulle vilja göra.
Nu har jag redan sett lite av den norska kusten som: Sognefjorden, där jag åkte båt från Flåm till Bergen. Lofoten har jag också varit på och imponerats av den vackra naturen. Det är många andra ställen i världen som jag också varit på men Norge är nog vackrast av dem alla.

torsdag 1 maj 2008

Palmyra


Dags för en bild igen. Palmyra i Syrien är en väldigt speciell plats. Staden har en gång i tiden varit större än Damaskus, vilket lämningarna från Romarna visar. Citatellet som är byggt på en kulle gör att man har perfekt utsikt åt alla håll och att se solnedgången därifrån är svårbräckt.
Gröna Lund har nu öppnat för säsongen och har tre nya karuseller att erbjuda för den yngre delen av publiken. Vi får se om satsingen går hem hos publiken, men oddsen är rätt bra. Speciellt med så trevliga entrévärdar.
Å sen är det faktiskt en reggaeartist på sommarens program: Gentleman, i augusti.
Förr oss reggae entusiaster så kan tipsas om en riktig höjdare i Stockholm, om bara ett par veckor: Israel Vibration den 12 maj på Mosebacke.

måndag 28 april 2008

Engelen

Det här blir sista veckan med "happy hour" på Engelen och fredag är sista dagen som man har möjlighet att köpa en bärs för 32:-, såvida man inte blir medlem förstås.

Det viktigaste tycker jag är att priset inte är över 1:-/cl. Blir det dyrare så kan man diskutera om det inte är ocker, om man bortser från där det är gratis inträde och bjuds på livemusik eller annan underhållning.

lördag 26 april 2008

En träff till


Bönehallen i Omayyad moskén med Johannes Döpares huvud begravt i byggnaden till vänster.
Det här är en av de magnifikaste Islamska byggnaderna i världen och den viktigaste i hela Syrien. Strax norr om ligger Saladins Masuleum och på södra sidan souken i Damaskus.
Idag pratade jag med en annan gammal klasskompis, som jag fick telefonkontakt med av en slump. Förhoppningsvis träffas vi i morgon efter jobbet.

torsdag 24 april 2008

Arabländer

Vi blev hjärtligt välkomna till hostellet och detta välkomnande var något som mötte oss hela tiden under vår resa. Folk man möte på gatan kunde säga: Welcome to Syria och många ville bli fotograferade. Ibland tillsammans med oss då deras kompis tog kortet med en gammal hedlig kamera med filmrulle.
Ingen försökte lura oss, bortsett överpriset på hostellet och säkerheten var total. Efter att ha rest runt i en några länder där man knappt vågade gå ut efter mörkrets inbrott så var det här ett välkommet inslag. Det gick att gå i den mörkaste gränd vilken tid som helst på dygnet utan att behöva känna någon oro.

Samma välkomnande och samma säkerhet kände man även i Jordanien så arabländerna har verkligen gett mersmak. Å då har man inte nämnt allt som finns att titta på.

söndag 20 april 2008

Syrien


Syrien är ett härligt land som tyvärr har blivit misskrediterat av massmedia men den som ändå väljer att åka dit kommer att få uppleva något utöver det mesta. Man ska också vara medveten om att det inte är ett land man väljer om tillgången på alkohol är det viktigaste.
Lite om våran resa till Syrien.

Syrian air som vi åkte med från Arlanda var fullsatt. Vi som trodde att det endast skulle vara halvfyllt för det är inte många svenskar som väljer det resemålet. De flesta på planet var faktiskt Svenskar men med ursprung från Syrien, Libanon eller Irak så att det går två flyg i vecka till Damascus är inte utan orsak.

Ankomsten till Damascus var lite kaotisk eftersom en massa folk började rycka och dra i ryggsäckarna för att bära dem till bakluckan på taxin. Vi vägrade lämna ifrån oss dem och gick själva med dem till taxin. Ett par av snubbarna hade ändå ett par fingrar på ryggan som de sen menade att de skulle ha betalt för. Attans rufflare tänkte vi men eftersom vi ändå inte hade några pengar så struntade vi i dom.

Taxin lyckades inte ta sig ända fram till hotellet eftersom de hade grävt upp gatan, så vi fick gå ca: 5 minuter i trånga gränder som myllrade huller om buller. Vi försökte följa kartan som hostellet hade på sin hemsida som faktiskt var rätt bra, bortsett att det fattades en bit. En snäll gubbe följde med oss sista biten och tur var det för annars hade vi nog aldrig hittat. Det stod inget om hostel på byggnaden.
Stället var ok och rent även om vi hade delad toa och dusch. Så här i efterkant inser vi att det var ett överpris som vi betalade men läget var värt en hel del och frukosten var myckt bra.
Sen hade ju ingen annan svarat på vår förfrågan om boende som vi skickat till tre andra ställen innan vi åkte hemmifrån så vi hade inte så mycket val. I alla fall inte om vi klev av taxin där vi gjorde. Utanför den gamla delen finns en massa hotell av olika standard upptäckte vi senare men som sagt det här låg ännu bättre till.
På bilden ovanför hittar man dörren till hostellet brdevid den Syriska flaggan.

lördag 19 april 2008

Nya Gamla stan

Nu har jag gått igenom posten och även läst ett nummer av Nya Gamla stan. Jag vet att man ska vara glad att det finns någon tidning för Gamla stan borna men efter vad jag nyss läst så är jag glad att den inte kommer ut oftare än vad den gör.
På ledarsidan väljer man att ta upp hur man på bästa sätt ska följa marknadskrafterna och strunta i ideologiska värderingar. Man säger: Riv hela city och bygg skyskrapor. Helst så höga som möjligt. Motiveringen är att det är så dyr mark, så pengarna ska tala istället för hjärtat. Man kan misstänka att ledarskribenten inte själv bor i den stadsdel han tycks företräda genom tidningen eller också är han bara okunnig om vad rivningar tidigare har inneburit. Var går gränsen för vad som ska rivas eller finns det ens någon gräns? Kan man riva bort hela sitt kulturarv, bara för att göra dyrbar mark ännu dyrare?

Tittar man vidare i tidningen så ser man en presentation av riksdagshusets planer på att göra om ett av de få grönområden som finns här till ett konferenscenter. Här har man ingen som helst kritik utan ger intryck av att det är helt i sin ordning.

Om tidningen ska gå hem hos gamla stanborna så måste den ändra inriktning. Som den är utformad nu så gör den mer skada än nytta.

fredag 18 april 2008

Hemma igen


Äntligen hemma igen!
Flygningen tog längre tid än beräknat för vi började med att flyga från Damaskus till Aleppo. Där skulle planet tankas och det tog minst en timme. Innan vi åkte igen så skulle alla pass kollas av en tjänsteman som ensam gick runt i planet.
Sen startade hemresan som så många av medpassagerarna längtade efter. Själva hade vi trivits bra i Syrien men de flesta andra som var fd. Syrianer, längtade hem till Sverige. En tjej som var född i Sverige frågade jag vad som hon längtade mest efter: Allt svarade hon. Härligt att höra hur våra nya Svenskar gillar Sverige!
Jag säger som Syrianerna sa till oss: Välkommen!

tisdag 15 april 2008

Damascus

Ursakta bristen pa uppdatering av bloggen men det har helt enkelt inte funkat med den har sidan, eller exempelvis Facebook i Syrien men nu har jag antligen hittat en dator dar blogspot funkar.
Vi ar nu i Damaskus och pa slutet av var resa som varit utover det vanliga och battre an vantat. Darmed inte sagt att vara forvantningar varit laga utan snarare tvart om.
Kort beskrivet har vi akt fran Damascus i Syrien till Amman i Jordanien dar vi kollade in ett par bibliska platser strax utanfor, innan vi fortsatte till Petra. Kanske var det har hojdpunkten pa resan och vi hade fullt upp i tva dagar med att kolla pa alla uthuggna fasader pa klipporna och somnade med omma fotter varje kvall.
Vi akte tillbaka till Syrien och till Palmyra som ocksa var en av hojdpunkterna. En Romersk stad mitt ute i oknen ca 15 mil fran Iraks grans. Dar finns ocksa gamla gravar och en slottsruin pa en kulle med utsikt over Palmyra.
Darefter bar det ivag till Hama och vidarem via en slottsruin till Krak des Chevalier, en fantastisk slottsruin som raknas till den maktigaste i varlden. Ocksa det en av hojdpunkterna.
Resan fortsatte sen till Aleppo dar ytterligare en fantastisk ruin av en fastning pa en kulle fick oss att imponeras. Souken i Apello var den haftigaste vi sett och klassade ut den i Damascus aven om den ocksa ar mer an sevard.

Kanske det allra basta var att mota det Syrianska folket. Vanligare manniskor far man leta efter. Samma sak med folket i Jordanien.

Fortsattning foljer liksom an detaljrikare skildring av resan.

söndag 30 mars 2008

Resfeber

Det är förvånande att jag känner av sådan resfeber inför den här resan. Försöker analysera vad det beror på och lommer fram till två saker.

Den ena är att jag rest för många snabbvändor med billighetsflyg den sista tiden, även om det bara varit två stycken i år. Det har invaggat mig i ett nonchalant betéende så resan har kännts som att ta tunnelbanan till Nynäshamn. Nu ska jag i alla fall en timme längre och detaljer som visum, kort till ett annat visum, inget hotell bokat, osäkerhet om ens flygplatsen är öppen och om det är så smart att komma med dollarsedlar nu när den befinner sig i fritt fall.

Den andra är att jag glömt bort hur det känns när man ska åka till någon ny plats som inte är lika trygg som Europa.

lördag 29 mars 2008

Annat möte

Det äger rum ett annat möte i just nu i Damascus, men varför syns inget i svensk massmedia om det? Hur är det ens möjligt att delegater från 22 länder kan träffas utan att det varken skrivs eller sägs ett ord här hemma?
Annars skrivs ju dagligen om mellanöstern.
Antingen är det jag som ser dåligt eller också är det helt enkelt så att man innom massmedia medvetet bojkottat mötet. Medveten strategi eller kan det vara påtryckning från något håll?

Det måste vara jag som somnat medans jag läst tidningen eller suttit framför nyheterna på TV.

fredag 28 mars 2008

Kompismöte

Idag så träffade jag min gamla kompis som jag nämnde i bloggen för två dagar sen. Tur jag hade fått bilder på honom annars hade jag inte känt igen honom.
Kul var det i alla fall och det vi bubblade länge om tiden som gått. Det händer mycket på 20 år och vi hade kunnat pratat ännu mer om tiden hade tillåtit.
Jag tror det blir fortsättning följer, om en månad eller så.

När det gäller det andra mötet i Damascus så läste jag i Herald Tribune, att USA nyligen satt in nya ekonomiska saktioner mot Syrien. Dessutom har de skickat krigsskepp för att patrullera kusten utanför Libanon.
Deltagande länder är enligt Israelinsider (som säger att mötet är ett bojkotta Israel möte): Syrien, Sudan, Algeriet, Förenade Arab Emiraten, Marocko, Libyen, Libanon, Qatar, Palestina, Tunisien och Yemen.

Enligt Voice of America så bojkottar Libanon mötet medan Saudiarabien och Egypten skickar några juniorer istället för proffsen.

torsdag 27 mars 2008

Äntligen ett hostel

Äntligen är det ett hotell som svarat på bokningsförfrågan och som dessutom inte är fullbokat.
Egentligen är det ett hostel med det inte alltför avancerade namnet: Damascus hostel. Ett rum med två enkelsängar går på 45 US$ natten, vilket kan låta lite saftigt men då jag läst positivt om det på nätet så är det bara att slå till. Ok, det finns säkert en del hakar och några av dem vet jag redan om: Det är ett studentställe som har gäster från USA, Danmark och några europeiska länder till. Nu är det inte alltför uppmuntrande att slå sig i lag med amerikaner och danskar, speciellt inte som det där arabmötet äger rum just nu och Usama bin Ladens uttalande om vad som kommer hända med europeer om de får tag på dem. Att stället vi tänkt bo på ligger i det judiska området gör inte saken bättre.

Men va fasen, det är ju sånt här som är backpacking.

tisdag 25 mars 2008

En gubbe till

Idag fick jag ett mail från en gammal väns fd. flickvän som i sin tur hade träffat den gamle vännen efter ett stort antal år.
Jag förärades även med möjligheten att se bilder på både honom och henne. Kul!
Hade aldrig känt igen honom om vi råkat passera varandra på stan.

Måste ta kontakt snarast, även om vi talades vid i telefon i julas.

Resa och sådant som kan påverka.
Det finns yttre omständigheter som trissar upp en mer eller mindre inför en resa. Några sådana saker nämnde jag för ett par dagar sen: Flygolyckor och naturkatastrofer. Sen finns ju annat som några enstaka individer kan ställa till med som för ett par dagar sen: Mohammedteckningar och nötterna som publicerar dem.
I helgen kommer de ha något toppmöte i Damascus där repressentanter från Syrien, Iran, Qatar och Oman. Samma möte bojkottas av inbjudna från Saudiarabien, Libanon (enligt vissa källor på uppmaning av USA).
Hur som helst har det här gjort att alla hotell är fullbokade och idag fick vi höra av Syrian Airways att flygplatsen stängs från fredag till och med söndag. En snubbe inne på kontoret var högst irriterad för ha skulle åka nu på fredag och hans plan var omdirigerat till Aleppo. Det var upp till honom själv hur han skulle ta sig mellan Aleppo och Damascus, en sträcka på en timme med flyg och 6 med med buss. Om det nu går någon buss mitt i natten när han landar. Dessutom sa han att det var den mest olycksdrabbade sträckan i hela landet med flera dödsolyckor varje dag.

Man får hoppas att flygplatsen väl är öppen på måndag då vi anländer men jag känner en viss tvekan. Fast va fasiken. Det är ju sånt här som kallas backpacking.

måndag 24 mars 2008

Träffar

Jag trodde min fru skulle skriva i bloggen den här gången. Hon sa att det var något hon ville komma ut med, men minns inte vad. Tror i alla fall det hade något att göra med gubbträffen i torsdags. Inte så att hon vill sätta några restriktioner typ: Gubbar ska vara hemma senast klocka 10, för det behövs inte. Haket stängde då så vi hade inget annat val än att gå hem då. Klart vi kunde gått någon annanstans för fortsatt snackande men vi bestämde att träffas igen istället. Lika bra att ta det lite lungt så det finns grejer kvar att prata om sen också, liksom att vi gubbar får tillåtelse av våra fruar, att träffas igen. Vi är ju trots allt gubbar och om en gubbe kommer hemragglandes på småtimmarna, så är det inte helt osannolikt att dörren är låst med sjutillhållarlåset och med nyckeln kvar i på insidan.

Det gäller att hålla igång det här nu, för om ett tiotal år frammåt, kanske vi har en rollator att släpa på. blir genast mycket bökigare, även om man kanske håller balansen lättare (och således kan hinka i sig mera öl). Man har ju varit snorunge själv och jag vet precis vad jag hade gjort om det stod fyra rollatorer utanför en restaurang.
Jag hade luftat dom, precis som med grannens cyklar. Hur kul som helst. Eller kanske ännu roligare, men lite jobbigare: Skruvat bort hjulen!

Attans snorungar. Man får väl ta med rollatorn ända till bordet.

Just det, nu tror jag att jag på vad frugan skulle skriva. Det är säkert om en kärringträff, för hon har fått kontakt med en av kärringarna i klassen hon gick. Flickträff är nog bäst att säga annars blir min älskade ledsen.

söndag 23 mars 2008

En gubbe till

Jag har nu lyckats spåra upp vår gamla lärare. Först trodde jag han var död sen lång tid tillbaka då han var rätt gammal redan när han hade oss som elever men han står i alla fall skriven på en plats i södra Sverige.

Lite sugen är jag på att ringa upp honom men han kommer förmodligen inte att veta vem jag är. Jag hade heller ingen speciell kontakt med honom mer än när han körde ut mig ur klassrummet eller själv fick stanna kvar efter skolans slut, för att hålla reda på att jag satt kvar hela den kvarsittning jag hade fått.

Låter kanske lite konstigt men jag fick sitta kvar en hel del för att jag hade gjort något satyg. Vid ett tillfälle lämnade läraren mig ensam kvar i klassrummet och gick upp till lärarrummet. Dörren hade han låst efter sig så där satt jag ensam och ugglade.
När det gått en bra stund trodde jag att han glömt bort mig, så för att inte bli kvar hela natten, klättrade jag ut genom fönstret och knallade hem.
Jag hade smitit fick jag höra sen och sedan lämnades jag aldrig ensam vid kvarsittningarna.

Jo, nog borde han komma ihåg mig i alla fall men knappast som något positivt. Jag avvaktar nog med att ringa. Det får någon av de andra göra.

lördag 22 mars 2008

Gubbar

Träffade tre gamla klasskompisar igår. Närapå att det blev en till, men då han bara gick ett år i samma klass så bestämde jag mig för att träffa honom vid ett annat tillfälle. Vi har dessutom så mycket annat att prata om, än själva klassen som ju var det som förenade oss andra gubbar.
Trodde jag.
En av killarna träffade jag för någon månad sen och det är vi två som letat rätt på de andra. Det som varit svårast har varit att ta kontakt. Ingen av oss har ju träffats på 30-40 år och vi har heller inte haft adresser, telefon eller email till varandra förens nu i julas. Ytterligare ett par månader innan hade tre av oss sett varandra på en sida på internet. Problemet var att vi var alla tre för snåla för att betala något medlemskap, vilket ledde till att de mail vi skickade genom sidan inte gick att läsa.
Till sist så löste sig den här biten och nu hade vi alltså bokat upp att träffas på en restaurang i Stockholm.
Jag var först på plats, säkert minst 20 minuter före avtalad tid. Ville vara säker på att det var öppet och att vi fick ett eget bord.

Efter 10 minuter kommer en kille in och tittar sig omkring. Jag känner inte igen honom men både han och jag gör en hälsande gest. Möjligt att han kände igen mig och säkert underlättade det att vi bara satt 7-8 personer inne på restaurangen, varav jag den enda som satt ensam. Räknar man bort kärringarna och de med fel ålder så blev det nog bara jag kvar att välja på.
Vi kramar om varandra och när man hör rösten så låter den precis likadan som när vi gick i plugget. Det har jag aldrig tänkt på förrut, att rösten är sig lik medan utseendet har ändrats i mycket större grad.
Vi hinner bubbla en stund innan nästa kille kommer. Det är han jag träffade för en månad sen och som var den som tog tag i det hela så att den här träffen blev möjlig. Vi nöjde oss med handskakning men så hade vi ju träffats för inte så länge sedan. En kvart försenad kommer den sista killen och alla kände vi igen honom. Han var den som var sig mest lik.
Det blev mycket studerande av varandras utseende. Jo, visst fasen var vi rätt lika de gamla skolkorten ändå. Ju mer man tittade, ju mer kände man igen varandra. Framför allt så kände vi igen varandras röster. Märkligt.

Det blev en mäktig kväll och jag som är lite sentimental tyckte det var något magiskt över den.

Vi pratade om vad ödet hade gjort med oss under alla år, även om det naturligtvis är omöjligt att sammanfatta 30 år på 3 timmar.
Alla hade vi råkat ut för någon tråkighet som påverkat livet för oss, alla hade vi enkla eller i varje fall normala jobb, alla var vi gifta eller sambo, alla var i gott trim och alla var vi fast förankrade där vi bodde.
Det verkade bara ha varit jag som skaffat en stor båt, rest ut i världen, sagt upp mig från fasta jobb och rent allmänt lever på måfå.

Det här var trevligt och det finns massor kvar att prata om. Även om man ska tänka frammåt så är det kul att sittas och minnas tillbaka. det är så mycket man glömt bort men som dyker upp när någon nämner det.

Vi kommer att träffas igen!

fredag 21 mars 2008

Orosmoln

När man bara har någon vecka kvar innan resan tar sin början så händer det ibland att något orosmoment dyker upp. Ofta brukar det vara något plan som störtar, vid några tillfällen flera plan på en kort tid och värst är det när något plan ur samma bolag man ska åka med, brakar ner. Det kan gälla andra grejer också som på Filippinerna där de hade kidnappat ett gäng turister eller som i Guatemala där en orkan begravde en hel by.

Den här gången är orosmomentet Usama Bin Laden!
Han hotar straffa EU hårt för publiceringen av Mohammedkarikatyrerna och anklagar vissa arabledare för att ha stött Israels attak mot Gaza. Närmaste jihad-slagfält för att stödja Palestina är i Irak.
Känns inte speciellt uppmuntrande när man ska åka till de två länder som ligger mitt emellan Irak och Israel.

EU borde anhålla de tidningsutgivare som publicerat bilderna och skicka ner dem till Irak, så de själva får förklara sig. Som det är nu får andra ta smällen.
Att försvara det hela med yttrandefrihet visar bara hur tokigt det blivit. Friheten att yttra sig är faktiskt inte samma sak som friheten att kränka.
Man måste visa respekt inför varandra. Oavsett om man har annan religion eller annan åsikt.

torsdag 20 mars 2008

Reseplanering

Att planera en resa är nästan lika kul som att göra den.
Ok, det var en överdrift, men för att resan ska bli lyckad så är det viktigt att man planerar den bra redan innan man åker. Ibland redan innan man köper biljetten. Det gäller ju att undvika regnsäsonger, kallaste eller varmaste tiden, orkansäsong osv.

Har man väl klart för sig när det är lämpligt att åka så kommer nästa etapp i planerandet. Det gäller att hinna med det intressantaste, oftast på en begränsad tid och oftast med en begränsad plånbok.

Första problemet att lösa är hur man tar sig till eller från platser som ex. från flygplatsen till ett hotell, därifrån till nästa plats osv.
Man kan göra det lätt för sig och ta taxi vart man än åker men då fallerar det på den begränsade plånboken och sen missar man ju halva resan. Att få resa med lokalbefolkningen är det bästa som finns och alltså bra mycket roligare än att skumpa runt i en taxi eller turistbuss.

Oftast brukar vi hålla oss till enbart lokala färdmedel, men ibland gör den begränsade tiden att vi blir tvugna att ta någon form av ordnad transport och ibland är det enda chansen att komma till vissa sevärdheter, för det är ju delvis dem man åkt för att titta på.

Då man klarat av hur förflyttningarna ska gå till och även kalkylerat i vad de kommer att kosta så är det dags att kolla efter boendealternativ. Ibland kan boende påverka förflyttningarna då det saknas hotell, eller hotellen har fel prisklass, dit man tänkt åka. Vi gör ofta ett antagande, basserat på guideböcker eller internet, vad hotellen kommer att kosta på platserna vi ska till. Att de kanske kostar 20% mer eller mindre är innom felmarginalen.

Matkontot baserar vi på samma guideböcker eller internet och då oftast för hela regionen samtidigt.

Att tänka på när man går efter guideböcker är att priserna i den är från året innan den trycktes och stämmer alltså ytters sällan. Öka med minst 10% per år.

Vår resrutt är i alla fall tänkt att bli så här:
Damascus-Amman-Petra-Amman-Damascus-Palmyra-Deir ez Zur-Aleppo-Homs-Damascus.

Vi har inte bokat annat än flyget till Damascus så det är inte omöjligt att vi ändringar i planen. kanske rent av tar den åt andra hållet, dvs. börjar med Homs efter Damascus och således tar Jordanien efter Syrien istället. Sen kan ju någon av oss råka bli sjuk, har hänt några gånger, så att planerna måste ändras av den anledningen.

onsdag 19 mars 2008

Vin & Sprit

Enligt en dom ska Vin & Sprit få 40 miljoner i ersättning av Systembolaget för anklagelserna om mutor för ett tag sen.
Jag trodde att de båda var ungefär samma bolag, så det låter som man plockar från ena fickan och stoppar i den andra. Ska man betala ersättning till sig själv?
Detta kan ju gå an om man höll klaffen om det men nu kommer ju varenda sprit, vin eller öltillverkare som också blivit bojkottade pg.av mutor, passa på att krama ut miljoner för att inte säga miljarder av Systembolaget.
Inte konstigt att man i vissa länder säger: Die dumme Schweden.

Sprittilverkarna behöver i alla fall inte muta kriminalvårdens personal. De häller i sig på egen hand, så mycket att de tom. blir portade från flyget när de ska arrangera utvisningar.

Läste en undersökning där man fastställde att halva befolkningen inte svarar om de inte känner igen numret från den som ringer. Motiveringen är att man inte har tid, eller vill kasta bort den tid man har på ointressanta samtal.
En välkommen återgång till livet före mobilen. Man både ringer och tar emot samtal när man har tid.

tisdag 18 mars 2008

Assyrier

Ikväll var det en demonstration av förtrycket mot Assyrier i Irak, på mynttorget. Detta föranledde mig, som alltid trott att Assyrier bodde i Libanon, att gå fram till ett par av killarna och fråga var de egentligen härstammar ifrån.
Svaret blev att de är en kristen grupp från norra Irak, norra Syrien, södra Turkiet och Libanon.
Som läget är just nu så ökar förtrycket i Irak, i takt med att muslimska grupper vinner mark.

måndag 17 mars 2008

Tibet

En ny demonstration av budhistmunkar slås ner. Den här gången i Lhasa i Tibet. Sorgligt nog så kommer det sluta som i Burma. Ett försök till frihet slås ner av militär medan världen tittar på utan att reagera.

söndag 16 mars 2008

Melodifestivalen

Vinnare av melodifestivalen blev Perrelli men jag skulle helst ha sett Nordman som vinnare. Han var den enda som hade en låt i en helt annan dimision.
När det gäller programledare till Melodifestivalen så kommer årets tävling att gå till historien som den bästa någonsin och vems förtjänst är det?
Christian Luuk!
Otroligt bra.
Han sätter verkligen krydda på det hela, så även om man lider under låtarna så får man sig ett gott skratt mellan dem.

Filmsnutten från Belgrad var ju bara för bra. Hahahahahahahaaha.

På Akkurat i kväll: Dr Feelogood.
Någon som minns?
http://www.youtube.com/watch?v=gN9JoNRiWo0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=zwQUX7R0Tk4
http://www.youtube.com/watch?v=Cl6ViImYG7k
http://www.youtube.com/watch?v=w5vJGPpAqKk

lördag 15 mars 2008

Melodifestivalen

Melodifestivalen har varit en sådan där grej som jag alltid har hatat. En massa falska léenden, töntig klädsel och dåliga låtar, är vad jag förknippar med den. Lik förbannat så kommer jag att sitta och titta på den ikväll.

Inte nog med det. Jag kommer som vanligt att sitta och svära, över vilken smörja som visas. Ord som: Hur fasiken kan den här och den där låten komma med. Det måste vara mygel.
Nu får man i alla fall ringa och rösta om man vill men resonemanget är exakt detsamma som när någon kommité valde ut vika som skulle komma till final (och även vinna den).
Förr var man säker på att juryn hade betalt under bordet från de producenter som kom fram, för ingen kunde väl ha så dålig smak.
Nu är man säker på att samma producenter skaffat sig aktier i det telefonbolag som alla luras att ringa till, gång på gång. Inte bara nu på finalen utan även på alla dessa deltävlingar som gjorts så regelvidrigt att man måste ringa två ggr per tävling. Å ändå går de flesta vidare........ Skummare än skumt.
Nu försöker man framstå som att svenska folket har så urkass smak eftersom det är de som ringer.
Jag tror, pg. av min fallenhet för konspiration, att samma producenter som förr mutade juryn, nu använder samma pengar, eller troligtvis mer, för att ringa på sina låtar istället.
Vi vanliga Svenskar har inte en chans.

Själv vägrar jag att rösta och kommer att sitta och sura i soffan, framför TV:n som vanligt. Likaså kommer jag efter varje låt säga till min fru: Vilket skräp. Skandal. Hon kommer att svara: Ja, skulle inte förvåna mig om elendet vinner.
När alla låtar spelats så har resonemanget gått över till: Hoppas den eller den vinner för de var i alla fall något sånär.

Men rösta tänker jag inte göra!

fredag 14 mars 2008

Marknadsanpassning

Marknadsanpassning, vad är det egentiligen?
Marknad får mig att tänka på Kivik, lotterier, hästförsäljare och allmänt skojeri. Är det till det vi ska anpassas?

Om man borser från Kivik, Virserum, Jockmock och andra kända marknadsplatser så kan man anta att även de företag som försöker pracka på oss en massa smörja vi inte behöver tillhör marknaden. Jag får dagligen telefonsamtal från någon rufflare som försöker få mig att byta elbolag, byta telefonoperatör, köpa böcker, prenummerera på tidningar, skänka pengar, köpa lotter osv.
Är det dem vi ska anpassa oss till?

Jag säger bara: Nix

Nej, jag tycker det är tvärt om. Marknaden ska anpassa sig till människorna.

onsdag 12 mars 2008

Järnet

Fattar inte varför man alltid fastnar när man tänkt ta en enda bärs. Kan det ha att göra med att Järnet är rätt trivsamt att sitta på? Eller har det att göra med att det dyker upp folk undan för undan som man bluddrar med? Eller är det för att batendern är så trevlig att man bluddrar med honom om det inte dyker in något folk? Oavsett orsak så så har det inte varit någon rolig dag idag. Har inte ens tagit av mig morgonrocken på hela dan.

måndag 10 mars 2008

5-stjärnigt

För första gången i mitt liv har jag bott på ett 5-stjärnigt hotell. I varje fall som jag bokat, väl medveten och på egen hand.
Var verkligen bekvämt och de tom bäddade upp sängen så man slapp dra bort överkastet när man skulle lägga sig men, det finns en annan hake med att bo så här. Även om man får rummet till ett vrakpris så kostar allt en hög med pengar, såvida det inte är några facaliteter som ingår i själva hyran: Typ gym och bassäng som man ändå inte använder.
En frukost gick ex på kring 150-200:- å då var det i stort sett bröd med marmelad och te.

Nej, jag tror jag föredrar gamla hedliga guesthouse.

fredag 7 mars 2008

Wizz air

Den vanliga genomgången av packningen (vi har en lista som vi kollar efter) visar att vi missat en så viktig detalj som väckarklocka. I övrigt kommer nog det mesta med, förutom en febertermometer som vi inte hittar.

torsdag 6 mars 2008

Visum igen?

Idag fick jag svar på mitt mail till Iranska ambassaden:
1. Visum tar fyra veckor att få.
2. Det visum man kan få på flygplatsen och som gäller i en vecka går troligen inte att få som dubbelentry.
3. Istället för att att skriva någon adress i Iran, på visumet kan man skriva "Visit Iran" eller "Besök som turist".

Nu spricker det hela på att tiden att få visat är för lång, så tyvärr blir det ingen resa dit för oss i vår.

Ska bli intressant att se hur Wizz air klarar av flygningen till Warszawa nu i helgen.

tisdag 4 mars 2008

Visum

Har försökt komma i kontakt med Irans ambassad i två veckor nu. De svarar inte på mail och i telefonen är det upptaget precis hela den telefontid de hänvisat att man ska ringa på.
Dessutom kan man bara göra visumsärenden på fredagar. Detta skulle väl gå bra om man fick sitt visum på någon dag men dessvärre har de jag talat med, inkl. Iran air berättat att detta kommer att ta mellan två och tre veckor, om alla papper är i ordning, vill säga. Tiden är just problemet för jag kan inte undvara passet förens två veckor innan jag ska åka och vågar inte chansa på att det hinner komma tillbaka i tid.

Synd, det hade varit intressant att göra ett besök i Iran och man får väl även skylla på dålig framförhållning från min sida.

Som allternativ funderar jag på att åka till Syrien istället. De svarade direkt när jag ringde upp deras ambassad och tar max en vecka på sig att ordna visum. Syrian Air går dessutom samma dag jag vill åka. Måndag, då min fru just arbetat sin helg.
En nackdel är att Israel just gjort en raid på västbanken med förödande resultat.

Tillägg klockan 19.00: Nu hotar EU med sanktioner till Iran. Sådant här skapar inget annat än fientlighet. Dessutom väldigt provoserande mot Irans nation och deras folk. Detta gör tyvärr att det är hälsosammast för en annan att att välja ett annat land för semestern. Jag hoppas att jag hörde fel.

Måste skaffa en tröja där det står: Jag anser att alla länder själva ska bestämma vad som gäller innanför deras egna gränser.

måndag 3 mars 2008

BERNIE MARSDEN





Bernie Marsden var en höjdare på Akkurat igårkväll (söndags). Melodiös Hårdrock med massor av Whitesnake´s låtar.

Själv lyssnade jag aldrig på White Snake när de var populära. Kom för sent, då man redan hade lämnat hårdrocken bakom sig.
Nu var det ju bara Bernie på gitarr som var från Whitesnake, men vilken gitarrist. Wow.
Resten av bandet var svenskar och inte vilka som helst. Stefan Berggren på sång hade den perfekta hårdrockssoundet. Organisten, som jag tror hette Joakim var också en höjdare som lyfte upp det hela till något Deep Purple liknande. Basisten och trummisen gjorde vad dom skulle med god marginal.
Kort sagt. En riktigt bra spelning!

söndag 2 mars 2008

Stampen igår


Det som gör bluesjammet på Stampen så speciellt, är det oväntade. Igår kom ett gäng yngre Japaner in . Inte bara utrustade med den sedvanliga utrustningen, typ: Videokameror och sånt, utan också med gitarrer och trumpinnar. Ett komplett Japanskt band!

Deras spelstil kan knappast kallas blues men de höjde de stämningen oedentlig med sin spelglädje. Om man bortser från "hallo Sweden" så sjöngs det på japanska, vilket bara gjorde det extra charmigt.

Tyvärr minns jag inte vad de hette, men lovade komma tillbaka nästa gång de besöker Sverige.
BERNIE MARSDEN lirar på Akkurat ikväll.

lördag 1 mars 2008

Älskling

Regnet öser ner när jag vinkar till min älskade fru som är på väg till jobbet. Hon vinkar glatt tillbaka med den hand hon inte håller paraplyt med. Vi hinner vinka till varandra fyra gånger innan hon försvinner i gränder ner mot Skeppsbron.
Hon är verkligen värd det 5-stjärniga hotellet som vi bokat i Warszawa till våran tre dagar långa semester om någon vecka.

Såg att Ryan Air säljer biljetter för endast 80:- och det utan några dolda avgifter. Skulle väl i så fall vara första gången som inget extra läggs på det utannonserade priset.
Det verkar skumt tycker jag. Är det så att när flygbolagen lägger på skatter så är det i själva verket så att skatterna hamnar i egen ficka eller är det så att de betalar för att få passagerare?
Om båtarna som går förbi Åland gör det, för att lura folk att köpa sprit och cigaretter skattefritt är i alla fall rimligt (men omoraliskt) men när man ändå måste hålla samma priser som redan finns i länderna man åker till, så hur får man in några pengar då?

fredag 29 februari 2008

Artiklar

Nu är artiklarna inskickade och jag kan slappna av. Den ena, en reseskildring från Jamaica, är jag i alla fall nöjd med, medan den andra, som handlar om hotell, inte kändes lika bra. Jag är mer eller mindre klar med en tredje också som handlar om vad en backpacker är. Både den och den om hotell var rätt svårskrivna i och med att de är lite av typen: Jag tycker så här, och det kan ju alltid provocera folk.

Har skickat mail till Irans ambassad med frågor vad gäller visum, men inte fått svar. Inte heller svarar de i telefon så det är tveksamt om det kommer bli någon resa åt det hållet. Kanske är det någon mening med det hela men det får tiden utvisa.

torsdag 28 februari 2008

Stress

Nu känns det lite stressigt. Jag måste få ihop en artikel till Backpacking.se i morgon. Egentligen är det två artiklar som måste in, men en av dem är i alla fall färdigskriven.
Jag vet vad jag vill skriva om men har saknat inspiration den senaste tiden och tidspressen gör att det kanske inte blir så bra som man vill att det ska bli.
Jag vill ju inte skicka vilken smörja som helst och heller inte någon torr guide. Det måste vara något som jag själv är nöjd med och som läsaren får något utbyte av.
Får hoppas att morgondaen blir en sådan där dag då skrivandet bara ploppar fram av sig självt och dessutom blir riktigt bra.

söndag 24 februari 2008

Åland

Blir ett litet uppehåll igen, då jag är på Åland just nu (och försöker förklara varför jag ens öppnar käften när det gäller att värna om miljön).

lördag 23 februari 2008

Klimathotet

Vi skitar ner miljön och gör inget eller i varje fall föga, åt det. När det går att sälja en flygbilett tor till Malta för 600:- är det något som är fel. Det får ju inte folk att flyga mindre, inkl. mig själv. Det här måste regleras med höga miljökostnader för flyget om det ska gå att få någon förändring. Igår köpte jag en flygbiljett till Warsawa tor för 150:-. Det här ska inte vara möjligt och även om jag skäms som miljöbov så anser jag att det är staten, eller alla länder tillsammans. som måste bestämma att det ska kosta att skita ner miljön. Jag kommer bara att vara en i ett fullsatt plan med folk som inte heller kunnat motstå frästelsen att komma till ett annat land för mindre penning än vad det hade kostat med tåget till Tierp.
Nej! Jag kräver en saftig miljöskatt för flyget.

torsdag 21 februari 2008

Malta

Har nu kommit hem från min resa till Malta. Det var intressantare än jag hade förväntat mig och 7 dagar där var faktiskt för lite. Skulle vilja haft några dagar till för att kunna se lite mer.
När jag kom hem blev det att kolla mailen och där fann jag bl.a ett meddelande från min vän Bosse där han hade länkat till Burma Center som har fått en ny design och även innehåll.
Kika in på: http://www.algonet.se/~burma_c/

tisdag 12 februari 2008

Malta

Jag fick tag i en biljett som tom. gjorde min farsa, som är smålänning, avundsjuk: 600:- till Malta tor. Bokade sedan upp hotell, för två personer, en vecka för 2500:-. Då ingår frukost.

Blir troligen ett uppehåll på bloggen i några dagar men jag kommer igen............

Dessutom kan vara lika bra att hålla sig undan nu, då TV4 visade en bild på en port här på Baggensgatan, tillsammans med en hånskrattande Christoffer ORegan. Jag kände mig nödgad att skriva in till redaktionen och berätta att nämna port kommer att bytas ut i vår, till en som är mer tidsenlig och även fått godkännande från stadsmuseet.

söndag 10 februari 2008

ROST

Oj, vilket ös det var, på Akkurat ikväll.
Jag ringde en polare och föreslog honom att komma ner till nio-blecket då liret började. Vad jag inte visste då var hur bra de var. Jag hade aldrig hört talas om ROST tidigare men utgick från att det skulle bli bra som brukligt, på Akkurat på söndagarna. Polaren uteblev och det är bara att beklaga vad han missade. Å andra sidan borde han vara van att missa spelningar vid det här laget. Förra söndagen var det ju The blues band........ å i tisdag´s Addeboy vs Cliff......

lördag 9 februari 2008

Speciella händelser

En väldigt speciell grej hände idag. Jag träffade en gammal klasskompis som jag inte sett på över 30 år. Vi hade återträffats på internet och hade bokat möte på en plats i stan.
Man hade många undringar innan som: Hur såg han ut, hur lever han nu och vad hade han gjort under alla de år som gått. Alla frågor fick jag svar på och det kändes verkligen speciellt.

Läste också om kylan som har drabbat Herat i Afghanistan och hur svårt de hade det nu. Flera har dött, boskap har dött, folk har fått amputerat förfrysna kroppsdelar och nödhjälp kommer inte fram. Vi hade ju planer på att åka dit i april men får nog lägga dem på hyllan. Inte bara för problemen där utan också för att jobbet inte ger den ledighet som skulle krävas.
Får satsa på veckan på Malta istället däe jag nu även bokat upp hotel. Billigt blev det i alla fall: 3600:- varav 1300:- för flygbiljetterna och 2300:- för hotellet. Å det för två personer!

fredag 8 februari 2008

Manifestgalan

Ikväll är det Manifestgala 08 på Nalen, där priser delas ut till nominerade artister, kontrakterade på oberoende skivbolag, i 14 olika kategorier: Rytm, Pop/Elektronika, Hårdrock, Jazz, Synt, Rock/Rockabilly/Blues/Garage, Hiphop/RnB/Soul, Experimentellt, Dans, Folk/Visa, Punk/Hardcore, Singer/Songwriter, Årets Liveartist och Digfi-priset.

Kolla mer på: http://www.manifestgalan.se/
Biljetter på: http://www.ticnet.se/html/artist.htmI?l=SE&artist=MANIFESTGALAN+2008

onsdag 6 februari 2008

Addeboy vs Cliff


Jag blev positivt överraskad när Addeboy vs Cliff spelade igårkväll på Alcazar. Inte den house jag hade förväntat mig utan riktig ösarrock. Det här vill jag se och höra fler gånger.......

En chans finns redan på fredag, på Manifestgalan, då tillsammans med Adam Tensta.

tisdag 5 februari 2008

Addeboy vs Cliff

Ikväll är det ett utmärkt tillfälle för att gå och lyssna på Addeboy vs Cliff, de som gjort musiken till Adam Tenstas hit: Mycool.
Var: På Alcazar (Nalen).
De spelar även dagen därpå tillsammans med Adam Tensta, på manifestgalan (också på Nalen).
Ifall någon skulle missat rockvideon: http://www.youtube.com/watch?v=rMTB_LJKIh4
å här kan man höra lite annat med dem själva och tillsammans med Anthony Mills: http://profile.myspace.com/addeboyvscliff

söndag 3 februari 2008

Akkurat


I kväll lirar The blues band på Akkurat så jag sitter och funderar på om man ska trotsa vädret och släpa sig dit.


Efter spelningen kan sägas att det var verkligen en höjdare.

Men vad annat kunde väntas med två killar från Manfred Man (de i bild) och trummis från Family (även han i bild).

Inga gamla 60-talslåtar. Här var bara riktigt bra blues.

lördag 2 februari 2008

Efter Nyköping

Resan till Nyköping blev över förväntan. Vädret var ok, dvs. inget regn och staden var vackrare än jag kommer ihåg. Gäller inte där jag bodde en gång för där såg ungefär likadant ut som då, 50-talshus med ett torg utanför. Torget såg dessutom mindre ut än jag minns och det var långt in till själva stan, tog minst en kvart att gå.
Området runt ån överträffade förväntningarna, liksom Nyköpingshus och att alla muséer var gratis. Lyckades också hitta ett toppenställe att äta lunch på: Qvarnen, som ligger i en gammal kvarn mitt i ån.

Apropå äta så händer det inte mycket med vikten längre, trots att vi äter mat enligt etapp ett i GI dieten. Stod att man skulle tappa 1-2 kg i veckan men kan bara bekräfta ett kilo på 10 dagar. Kanske beror det på fusket så nu blir det bara en chans till. Utan fusk i tre dagar (förhoppningsvis i alla fall).

torsdag 31 januari 2008

Nyköping

Det får nog bli att man åker till Nyköping istället för Afghanistan. Bra mycket säkrare, även om tåget skulle kunna spåra ur, man skulle kunna bli påkörd på vägen till eller från stationen och i värsta fall råka ut för Nyköpingsraggarna.
Kanske bäst att ta bussen till IKEA istället, som min fru föreslog.

Inte för att jag på något sätt är trött på GI-maten men det börjar bli frustrerande att inte gå ner i mer än ett kilo i veckan. Ska erkännas att det slarvas en del, men ändå inte speciellt mycket. På den här veckan har jag "syndat" med kaffe med mjölk å schokladbit varje dag, kakor och en bakelse hos föräldrarna igår, fyra öl på Stampen i Lördags, ett halvt glas vin till maten i tre dagar och 5-6 salta nötter på kvällarna. Det är ju så segt annars.......
Fast egentligen skulle man ju skippa de där små extragrejerna så kanske det händer något med vikten istället. Skulle ju vara kul om man gick ner åtminstånde två kilo på en vecka, så man bara hade två veckor kvar innan man kan börja leva som folk igen.