torsdag 20 mars 2008

Reseplanering

Att planera en resa är nästan lika kul som att göra den.
Ok, det var en överdrift, men för att resan ska bli lyckad så är det viktigt att man planerar den bra redan innan man åker. Ibland redan innan man köper biljetten. Det gäller ju att undvika regnsäsonger, kallaste eller varmaste tiden, orkansäsong osv.

Har man väl klart för sig när det är lämpligt att åka så kommer nästa etapp i planerandet. Det gäller att hinna med det intressantaste, oftast på en begränsad tid och oftast med en begränsad plånbok.

Första problemet att lösa är hur man tar sig till eller från platser som ex. från flygplatsen till ett hotell, därifrån till nästa plats osv.
Man kan göra det lätt för sig och ta taxi vart man än åker men då fallerar det på den begränsade plånboken och sen missar man ju halva resan. Att få resa med lokalbefolkningen är det bästa som finns och alltså bra mycket roligare än att skumpa runt i en taxi eller turistbuss.

Oftast brukar vi hålla oss till enbart lokala färdmedel, men ibland gör den begränsade tiden att vi blir tvugna att ta någon form av ordnad transport och ibland är det enda chansen att komma till vissa sevärdheter, för det är ju delvis dem man åkt för att titta på.

Då man klarat av hur förflyttningarna ska gå till och även kalkylerat i vad de kommer att kosta så är det dags att kolla efter boendealternativ. Ibland kan boende påverka förflyttningarna då det saknas hotell, eller hotellen har fel prisklass, dit man tänkt åka. Vi gör ofta ett antagande, basserat på guideböcker eller internet, vad hotellen kommer att kosta på platserna vi ska till. Att de kanske kostar 20% mer eller mindre är innom felmarginalen.

Matkontot baserar vi på samma guideböcker eller internet och då oftast för hela regionen samtidigt.

Att tänka på när man går efter guideböcker är att priserna i den är från året innan den trycktes och stämmer alltså ytters sällan. Öka med minst 10% per år.

Vår resrutt är i alla fall tänkt att bli så här:
Damascus-Amman-Petra-Amman-Damascus-Palmyra-Deir ez Zur-Aleppo-Homs-Damascus.

Vi har inte bokat annat än flyget till Damascus så det är inte omöjligt att vi ändringar i planen. kanske rent av tar den åt andra hållet, dvs. börjar med Homs efter Damascus och således tar Jordanien efter Syrien istället. Sen kan ju någon av oss råka bli sjuk, har hänt några gånger, så att planerna måste ändras av den anledningen.

Inga kommentarer: