torsdag 31 januari 2008

Nyköping

Det får nog bli att man åker till Nyköping istället för Afghanistan. Bra mycket säkrare, även om tåget skulle kunna spåra ur, man skulle kunna bli påkörd på vägen till eller från stationen och i värsta fall råka ut för Nyköpingsraggarna.
Kanske bäst att ta bussen till IKEA istället, som min fru föreslog.

Inte för att jag på något sätt är trött på GI-maten men det börjar bli frustrerande att inte gå ner i mer än ett kilo i veckan. Ska erkännas att det slarvas en del, men ändå inte speciellt mycket. På den här veckan har jag "syndat" med kaffe med mjölk å schokladbit varje dag, kakor och en bakelse hos föräldrarna igår, fyra öl på Stampen i Lördags, ett halvt glas vin till maten i tre dagar och 5-6 salta nötter på kvällarna. Det är ju så segt annars.......
Fast egentligen skulle man ju skippa de där små extragrejerna så kanske det händer något med vikten istället. Skulle ju vara kul om man gick ner åtminstånde två kilo på en vecka, så man bara hade två veckor kvar innan man kan börja leva som folk igen.

onsdag 30 januari 2008

Afghanistan

Funderar på om man skulle göra en resa till Afghanistan. Har faktiskt funderat på det i en dryg månad nu men en del frågor kvarstår. Ett par av dem fick jag svar på igår, att det går att få visa, att det går buss från Iran och att man som utlänning får ta sig in den vägen.
Svåraste frågan återstår och det är hur säkert, eller rättare sagt osäkert, det är. Lyckades ta reda på att Talibanerna är på frammarch och att de efter att ha slängt bomber på ett hotell i Kabul resonerar som så att det spelar ingen roll att det är folk som är civila som dödas. Bara att det är västerlänningar påverkar västvärlden att ta hem sin styrkor.

måndag 28 januari 2008

Börsen

Det här med börsen är inget för mig. De få fondinnehav jag hade sålde jag när de stod som lägst. Man ville ju inte få ännu mindre pengar än vad de redan rasat ner till och jag kan lova att det var frustrerande att se fondena gå upp dagen därpå.
Nä tacka vet jag de gamla hedliga bankböckerna, då man såg på sin bok hur mycket (eller rättare sagt: hur lite) man hade. Nu är det ju i princip omöjligt att ha någon kontroll. Undrar just hur mycket bankerna roffar åt sig från folk som glömt bort något papper som de fått för ett år sen?

söndag 27 januari 2008

Stampen

Igår var vi och lyssnade på bluesjammet på Stampen. Mycket trevligt och det kändes lite som att komma hem. Brian Kramer var på någon turné så Mats Qwarfordt hade hand om det hela. Själva jammet började ovanligt tidigt efter att Mats kört 3-4 egna låtar. Ett par softiga där han var ensam och sjöng å spelade munspel sedan kom bandet upp undan för undan.

lördag 26 januari 2008

Gamla vänner






Igår fick jag kontakt med en gammal klasskompis, via internet. Vi skickade ett par mail till varandra och berättade i korta drag vad som hänt sedan vi sågs sist. ca: 25-30 år sen.....


Känns lite speciellt på något sätt och sen i jul har jag nu haft kontakt med 5 gamla klasskompisar, varav två i telefon. Skulle vara kul att få se hur de ser ut idag, för det är bara en jag sett på en färsk bild.


Kanske man skulle försöka fixa en klassträff men det vore nog mer deprimerande än roande. Minnena man har är ju att det var unga killar och tjejer. Inte gamla gubbar och kärringar som det är nuförtiden. Det jobbiga är väl inte att de har åldrats utan att man blir varse om att man själv också har åldrats. Dvs. ser ut som en "gammal gubbe" vilket man tyckte alla över 25 gjorde när man själv var kring 14 år. Var någon över 40 så hade han redan börjat gräva och var han över 50 så var det kört.




Vi får se vad som händer.

torsdag 24 januari 2008

Fredag

Nu är det andra dagen som vi äter efter GI-metoden. Riktigt gott! Jag som är usel (har tom. betyg på det) på matlagning, får vara med å greja. Kanske därför det smakar så gott.
Middagen bestod av räk och chiligryta med raita till. Mums Kanske man skulle öppna en restaurang.

onsdag 23 januari 2008

GI

Efter att ha sett Djurgården tvåla ut Färjestad så somnade jag gott igårkväll. Det var första hockeymatchen på 20 år och jag fick mersmak. Så till den grad att jag bytte ut mitt skrivbord på datorn till ett som visar en hockeyrink.

Jag har även börjat att äta enligt GI-metoden för första gången och hoppas komma ner till matchvikt innom rimlig tid.
Sånt här kostar märker jag, när vi handlade så gick det på 921:- å då hade vi ändå 10% rabatt. 56 aritklar, inkl. 3 st öl (en Pripps, en Åbro och en Spendrups) med 50% mindre kolhydrater. Inte för att jag tänkt dricka dem innom den närmaste tiden men det ska bli intressant att se hur de smakar, när det blir ett passande tillfälle.

Någon resa till marocko blev det inte utan vi får snällt avvakta tills i april och då ta oss an något spännande.

tisdag 22 januari 2008

Dag 13

För mig är det ingen förändring sen igår medan min fru gått ner 2 hekto.
Slutresultatet blir alltså -4 kg för min del (från 79,6 till 75,6) och -3 kg för min fru som är lättare än mig.
Att vi ser det här som slutresultat på den här kuren beror på att vi båda har uppbokade möten ikväll där det är stor risk att det kommer att knäppas något ohälsosamt till dryck.

Lägger till det här klockan 14.00: Oj vad gott det var med en massaman curry med fläsk........ Kuren är ju ändå avbruten......

Jag lägger korten på bordet och erkänner att jag inte följt programmet till 100%. Det står som tur är inget om mängden sallad (som jag dessutom blandat tomat o gurka i), brockoli, mm. och en oxfilé på 250 gram är en rejäl bit så med kryddor och lite vitlökssmör på, så är det inte alls dumt. Till kaffet på morgonen har jag haft mjölk, likaså till ytterligare 3 koppar samma dag (för mig är koppar lika med muggar på ca 2 dl.). I övrigt är det bara det där halva glaset vin hos vännerna, strömming med fyllning, korv, pasta, bullar, sockerkaka, pepparkaka och rulltårta med grädde på hos morsan och en kavring med ost i går, som varit utöver dieten.

Tror nog att det hade gått att gå ner ytterligare två kilo om jag skött mig bättre med maten och även motionerat lite grann.
Att man kan äta "som vanligt" utan att gå upp något på två år stämmer inte. För mig fungerade det i ett drygt halvår innan jag var tillbaka i samma vikt som innan kuren, när jag körde kuren förra året.

Om man summerar det hela så kan sägas att viktminskningen har varit 1 kg mindre än förra året, men så har det slarvats mera den här gången. Förra året så var minskningen störst första veckan för att sen avta helt i början på andra veckan och ta fart de två sista dagarn igen. I år var det en jämn nedgång den första vecka och avtog helt den sista veckan.
Man undrar om det var det där halva glaset med vin, bakverken hos föräldrarna eller kavringen med ost på som saboterade kuren........

Hur som helst så har jag inte gett upp än. Jag ser de här dagarna som en rivstart på viktminskningen och en ny kur med GI-mat kommer att ta vid. Så kommer jag hålla på tills jag lämnat området för "övervikt", så fortsättning följer. Redan imorgon......
Dock tänker jag unna mig ett par pilsner i kväll......... Djurgårn ska ju tvåla ut Färjestad på Globen.

måndag 21 januari 2008

Dag 12

Endast 2 hekto igen vilket ger 4 kg sen start. Ändå tog jag en promenad på 45 minuter........
Min fru gick ner 6 hekto och har nu gått ner 2,8 kg. Hon som inte följer till punkt och pricka men å andra sidan rör hon sig mer varje dag.

Nu på morgonen hade jag ingen morot kvar så det gick inte att följa programmet så istället för riven morot och citron så "passade jag på" att ta en kavring med ost på och kaffe. Säkert saboterade jag hela bantningen nu och jag ångrar mig redan. Å andra sidan kan det vara bra att få något vettigt i magen inför morgondagen.
Ska i alla fall följa resten av programmet idag och fram till lunch i morgon.

söndag 20 januari 2008

Dag 11

Dålig viktnedgång idag också. Bara 2 hekto och likadant med min fru. Vi väger båda mer än före kakorna hos min mamma i förrgår.
3,8 kg för mig och 2 kg för min fru. Inte bra!

Vi har bestämt oss för att köra programmet till den 12:e dagen, eftersom jag ska ut på den 13:e och då vet man inte vad som vankas.

Därefter ska vi försöka äta enligt Gi metoden och i en bok hav vi hittat en form av program i tre delar.
Den första är ett tvåveckorsschema, som det sägs att man kan gå ner 1-2 kg per vecka på. Det andra är en diet som man ska hålla på med i några månader tills man kommit ner i den vikt man vill ha och då tar den tredje delen vid. Kort sagt så lägger man på lite mer kolhydrater vid varje delprogram.

Eftersom jag kommer vara kvar i facket "övervikt" även i övermorgon så........

lördag 19 januari 2008

Dag 10

Som väntat har jag gått upp, men bara 4 hekto och min fru har gått upp 2, men inte tänker jag ge upp för det. Borde inte ha så stor betydelse att man vräkte i sig lite kakor igår. jag får väl vara lite striktare och följa programmet punktligt idag och gå ut i regnet på en promenad.

Det handlar ju i alla fall om att göra av med mer enegi än vad man får i sig, de här dagarna som man rivstartar viktminskningen med hjälp av 13-dagarsprogrammet.
Jag har ju läst hur den ena efter den andra säger att det är ett värdelöst sätt att banta på och vissa dietister tom varnar för att använda det.
Måste väl i alla fall vara bättre att komma ner till normalvikt än att vara överviktig, hur det än går till.

fredag 18 januari 2008

Dag 9

Har nu minskat med 4 kg på 8 dagar. Detta trots att jag drack ett halvt glas vin igårkväll.
Min fru har nu gått ner 2,2 kg under samma tid med sitt något modiferade program, vilket innebar ett par kakor, en ostmacka och ett halvt glas vin.
Vi träffade en vän på själagårdsgatan som blöd in oss och det kunde vi naturligtvis inte tacka nej till.

Idag har vi också svikit programmet. Min mamma fyllde år och när vi var där vankades en middag som trots allt var anpassad till en bantare. Det var en sallad bestående av gurka, tomat, sallad, paprika och selleri. Till det fanns stekt strömming med någon fyllning, korv och någon sorts pasta samt bröd med ost.
Till kaffet fanns bullar, sockerkaka, pepparkaka och rulltårta med grädde på.
Jag åt allt utom pastan och brödet med tillhörande ost. Dessutom drack jag vatten till.
Så i morgon lär man inte skratta ihjäl sig när man ställer sig på vågen och kanske man nu skall avbryta kuren, som det står att man ska göra om man inte följer den till punkt och pricka.
Tror jag bestämmer mig i morgon.

torsdag 17 januari 2008

Dag 8

Efter en vecka konstateras en sammanlagd minskning på 3,6 kg.
Min fru har en sammanlad minskning med 1,8 kg under samma tid.

Börjar sikta in mig på att det inte kommer bli så mycket mer nu. Tror knappast att jag kan hålla en minskning på 4 hekto per dag, med tanke på att jag får göra mig lättare och lättare inför varje vägning, typ, ta av mig samtilga kläder och lägga en klubba före.

onsdag 16 januari 2008

Dag 7

Jag har gått ner 4 hekto från igår men mtcket kanske beror på att jag sovit 3 timmar längre än igår och således vägt mig senare. I vilket fall som helst så är jag nu 3,2 kg lättare än vid starten för 6 dagar sen. Jag får nog räkna med en stagnering några dagar framöver, för man kan väl knappast gå ner mer än 3 kg på en vecka.
Min fru står still på samma vikt som igår, men så äter hon ju också mer. Dock smalmat, men den bygger väl på att man gör en sundare viktnedgång med ett halvt kilo i veckan eller något. Kanske den visar sig vara bra mycket bättre om ett år, än min variant.

tisdag 15 januari 2008

Dag 6

Minskning från igår med endast 2 hekto och samanlagd minskning på 5 dagar är 2,8 kg.
Glädjande nog så har min fru återupptagit programmet och nu minskat med 8 hekto sen igår och har en sammanlagd minskning på 1,4 kg sen starten.

Märker nu att minskningen av vikt inte står i förhållande med minskningen av matintaget. Borde vara mer med tanke på allt man lastade i sig förrut. Dessutom avtar minskningen och börjar stagnera, men när jag tittar på siffrorna från förra året, då jag gick ner fem kilo på två veckor så ser jag att vid dag 5 hände samma fenomen och dag 6 hade jag tom gått upp till samma vikt som jag vägde dagen före. Såg även att denna viktökning skedde ytterligare en gång, då vid 10:e dagen.
Min fru hade då en brantare nedgång fram till sjunde dagen då det stagnerade för att ta fart de sista två dagarna.

Den här kvällen är jag hungrigare än någonsin, trots att jag kastat i mig en halv kyckling till middag.
Har också kommit på att jag är bjuden på en tillställning fen 22:a, där det även kommer att ingå ett par pilsner. Innebär att jag antingen får avbryta kuren i förtid (dag 10), för att inte få en chock av mat och ölintag, eller också banga från tillställningen, som är ordnad just för mig.

måndag 14 januari 2008

Dag 5

0,4 kilo lättare än i går vilket alltså är 2,6 kilos nedgång på 4 dagar. Borde varit mer, med tanke på snålmaten man åt igår men om jag inte minns fel, från förra året, så kommer viktminskningen per dag inte att bli lika stor längre.

Min fru tänker hoppa av då, hon modifierat för mycket med currysoppor två dagar i rad, vilket resulterat i en liten uppgång istället. Jag jobbar för att hon ändå ska fortsätta men hon motiverar sitt beslut med att det i texten står: Om du under kuren dricker 1 öl, 1 glas vin, tuggar ett tuggummi eller äter extra mat måste du avbryta kuren direkt.

Innan middagen var jag väldigt hungrig. En stor bit torsk med bara en klick smör är väldigt gott men inte särskillt mättande när det gått några timmar. Sen ska man ju inte äta torsk då den håller på att utrotas, men jag är inne på att följa programmet relativt väl så.........
Oxfilé till middag var inte dumt. En stor bit dessutom så nu hoppas jag stå mig tills det blir dags att lägga sig.
Min fru säger att hon ska sköta det hela på sitt sätt men ändå följa min diet då vi äter tillsammans. Vi får se hur det blir med det, liksom hur det blir med vikten i slutändan.

söndag 13 januari 2008

dag 4

Vikten idag är 0,6 kg mindre än igår. På tre dagar har jag alltså gått ner 2,2 kg. Min fru står kvar på samma vikt som igår, vilket är 1,2 kg mindre än för tre dagar sen. Hon är ju tvungen att modifiera Rikshospitalets ämnesomsättningskur, en hel del, då hon rör sig bra mycket mer än mig. Ska bli intressant att utvärdera vad modifieringen har gjort för nytta (eller skada) när det gått ett par månader efter att programmet är slut. kanske det märks redan den 13:e dagen för om jag inte minns fel hände det inte mycket med vikten på andra veckan av programmet.
Klockan är nu 16.05 och jag har inte blivit såvärst hungrig ännu. Har tom lite juice kvar som jag inte orkade dricka upp till lunch.

Middagen gick ner den också, trots äcklig keso och morötter. Hade jag inte varit så hungrig så.... I morgon vankas det lite godare mat. Jag är inte direkt hungrig, nu när jag ska lägga mig och magen tycker jag ser lika stor ut som vanligt.

lördag 12 januari 2008

Dag 3

Nu har jag gått ner 1,6 kg och min fru 1,2 kg (på två dagar).

Rikshospitalets ämnesomsättningskur tillåter mig att äta en rostad macka utan smör till morgonkaffet. Skönt för omväxlings skull, även om man redan börjat vänja sig att inte äta något på morgonen. Min fru drog till med ost på mackan.

Den här dagen vankas ingen oxfilé så det känns som kuren sätter igång på allvar nu. Har i alla fall fått en inspirerande start. Lunchen bestod av skinka, ägg och sallad. Sallad är lite difust men jag blandade i en tomat och lite gurka till salladsbladen som ser ut som maskrosblad. Blev en rejäl hög som jag kryddade med salladskrydda, peppar och vitlökspulver. Riktigt gott. Har dessutom tagit ett par koppar kaffe med mjölk
Min fru åt röd currysoppa, ris och en kavring med ost till lunch.

Klockan halv fem börjar jag känna mig hungrig igen men jag ska stå på mig å vänta till klockan blir 6 innan jag ska avnjuta middagen som kommer bestå av kokt broccoli, en tomat och en frukt. Fasen, det där låter inte som något man blir mätt av, men det gäller att inte ge upp.

Nu har jag ätit och med lite vitlök och kryddor blev det relativt gott. Till vattnet har jag numera börjat droppa i lite citron för att få smak.
Min fru kompletterade med två ägg, som hon ju inte åt under dagen.

Inte alltför hungrig kryper jag nu till sängs.

fredag 11 januari 2008

Bantning

Nu har jag fått nog av att växa längs med marken och kommer att göra något åt saken. Dels pg. av alla sjukdommar som man kan åka på när man väger mer än man bör, men också för att kunna visa mig på en beach någon gång i framtiden. Nu har jag funderat på det här tidigare men det har alltid slutat med fortsatt "trivsamt leverne".

Förra året vid den här tidpunkten så körde jag den där ämnesomsättningskuren från danska rikshospitalet som det diskuterats en del om i bantarkretsar och dietistkretsar. Det övervägande verkar ha varit negativt och enligt vissa, rent livsfarligt. Så gott som alla som uttalat sig har inte prövat kuren.
Själv gick jag ner 5 kg på de 13 dagarna så jag vet att den funkar tillfälligt. Det svåra är att bibehålla eller att fortsätta viktminskningen. Tror det gick 7-8 månader innan jag var tillbaka på ruta ett och när jag nu startar så väger jag ett kilo mer än då jag startade för ett år sen, men jag tror nog att jag hade gått upp mer än ett kilo i vilket fall som helst.

Bevisligen så stämmer inte det man skriver, om att det går bra att äta som vanligt efteråt utan att gå upp i vikt. Kilona smyger sig på igen.
Trots detta så tänker jag göra ett nytt försök och då inte återgå till samma dåliga kostvanor som innan. Det betyder inte att jag aldrig kommer att kunna vräka i mig något ohälsosamt och gott. Bara att jag gör det mindre ofta. Det var just det där med att ändra kosten för alltid som gjort att jag dragit mig för att banta. Vem fasen gilla groddar och sånt?

Ska ge en daglig recention om hur det går (eller i alla fall tills jag ger upp).
Efter programmet har jag skrivit ner de två första dagarna.

Här nedan kommer programmet som är kopierat från kolozzeum.com:


Danska rikshospitalets ämnesomsättningskur

Denna bantningskur kan man påbörja vilken veckodag som helst, men det rekommenderas att man börjar en söndag.

DAG 1 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit Lunch: 2 hårdkokta ägg, spenat kokt i vatten, 1 tomat Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med olja och citron

DAG 2 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit Lunch: 10 skivor skinka, 3 dl yoghurt naturell Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med olja och citron

DAG 3 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 skiva skinka, sallad Middag: Kokt broccoli, 1 tomat, 1 frukt

DAG 4 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 1 liter juice, 3 dl naturell yoghurt Middag: 1 hårdkokt ägg, 1 riven morot, 1 liten keso naturell (250 g)

DAG 5 Frukost: 1 riven morot med citron Lunch: 1 stor bit kokt torsk med citron, 1 liten klick smör Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med broccoli

DAG 6 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 riven morot Middag: ½ kyckling, sallad med olja och citron

DAG 7 Frukost: 1 kopp te utan socker Lunch: Ingenting Middag: 1 grillad lammkotlett, färsk frukt

DAG 8 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 skiva skinka, sallad Middag: Kokt broccoli, 1 tomat, 1 frukt

DAG 9 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit Lunch: 10 skivor skinka, 3 dl yoghurt naturell Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med olja och citron, 1 frukt

DAG 10 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 skiva skinka, sallad Middag: Kokt broccoli, 1 tomat, 1 frukt

DAG 11 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 1 liter juice, 3 dl yoghurt naturell Middag: 1 hårdkokt ägg, 1 riven morot, 1 liten burk keso naturell (250 g)

DAG 12 Frukost: 1 riven morot med citron Lunch: 1 stor bit kokt torsk med citron, 1 liten klick smör Middag: 1 stor biff (250 g), sallad med broccoli

DAG 13 Frukost: 1 kopp svart kaffe, 1 sockerbit, 1 skiva rostat bröd utan smör eller pålägg Lunch: 2 hårdkokta ägg, 1 riven morot Middag: ½ kyckling, sallad med olja och citron

Denna bantningskur måste vara i 13 dagar och är därför hård men effektiv.
Dieten går ut på att ändra ämnesomsättningen, något som innebär att du efter den 13:e dagen kan äta normalt, utan att lägga på dig något under de kommande två åren.
Detta är inte en traditonell bantningskur, men en kur som ökar kroppens ämnesomsättning och förbränning. Den verkar därför även efter att dieten är avslutad. Om denna kur följs slaviskt kommer du att tappa allt överflödigt kroppsfett (5-20 kg). Kuren ska följas i 13 dagar, varken mer eller mindre. Och som tidigare nämnts, den skall följas slaviskt. Om du under kuren dricker 1 öl, 1 glas vin, tuggar ett tuggummi eller äter extra mat måste du avbryta kuren direkt. Effekten är då borta.Kuren kan därefter påbörjas igen efter 6 månader, ej tidigare.
Om du föjlt kuren till punkt och pricka i 13 dagar skall den inte upprepas förrän det gått minst ett år.
Är du hungrig eller sugen på något - Drick vatten, minst 2 liter per dag! Kaffet kan inte bytas mot te och du måste äta sockerbiten. Lycka till!

Lika bra att tillägga att jag inte tar något ansvar för att den här dieten är bra. Den kanske tom är farlig.............





Mitt eget resultat:

Dag 1. Startvikt: 79,6
Inga problem då jag och min fru samarbetar och har försett oss med kravmärkt oxfilé till middag. Mums. Somnar mätt och nöjd. Ska erkännas att jag fuskat med ett par koppar kaffe under dagen. Med mjölk i dessutom.
Min fru har modiferat programmet och tog dessutom en hård macka utan pålägg på morgonen och 1 dl ris till oxfilén.

Dag 2. Vikt: 78,6 En minskning med 1 kg sedan igår, å ändå åt jag mig mätt.
Inga större problem idag heller mer än att jag var rätt hungrig långt före lunchen. Jag som inte är någon större fan av yougort, tyckte den smakade riktigt gott rill skinkan. Middag med kravmärkt oxfilé igen. Mycket kryddor och otroligt gott.
Min fru har minskat med 0,8 kg sen igår och hon inkluderade en kavring med smör och ost på morgonen och 1 dl ris till oxfilén på kvällen.

onsdag 9 januari 2008

Naturen

Ser ett program på TV som handlar om vår natur och alla djur runt om på jorden som håller på att utrotas pg. av klimatförändringen, jakt och människornas konkurens om födan.
Mycket tankvärt och allt skulle ju kunna stoppas.

När det gäller klimatet så är det troligt att det gått för långt, så det som återstår är att bromsa upp naturförstörelsen genom att släppa ut mindre skit.
Enkelt sagt: Allt handlar om pengar. Överkonsumtionen måste stoppas. Det går inte att hitta på en massa grejer som ingen behöver, producera dem, göra reklam för dem och sedan låta försäljare med provision pracka på folk smörjan.

Vi i den rika delen av världen måste inse att vi ska dela med oss till de fattiga.

söndag 6 januari 2008

Rensning

De senaste veckorna har min fru tagit tag i alla fotografier, tidningar, broschyrer och andra papper som legat runt om i rummet. Allt utspritt i olika högar: På stolar (som man hade behövt till att sitta på), papperskassar stående på golvet och utspritt på olika hyllor eller i permar.
Ett gedigert jobb som resulterat i några nya fotopermar, en massa papper till pappersinsamlingen och något att sätta sitt, alltmer, breda arsel på. Ett jobb som tagit 4-5 veckor att göra.
Det är inte klokt vad man samlar på sig.
Själv är jag en sån där som hatar papper och slänger dem ifrån mig så fort jag kan, utan att ens läsa dem. Detta gäller även min egen post......

fredag 4 januari 2008

Stayfriends

Registrerade mig på stayfriends.com före jul. Gratismedlemskap naturligtvis, vilket inte ger speciellt stora möjligheter. Trots detta så har jag träffat på några gamla klasskamrater, varav jag endast kunnat kontakta en. Eller rättare sagt hon kontaktat mig. De andra har inte funkat eftersom de, liksom jag, är för snåla å inte pröjsar för medlemskap.
Rätt frustrerande att få ett meddelande från någon av de andra som man sen inte kan läsa för då krävs att någon har "guldmeldemskap". En liten tröst är att man i alla fall vet att de fortfarande lever.
En kompis fd. flickvän hittade mig också och skickade gamla kort på oss när vi var i 17-18 årsåldern. Att det funkade berodde på att hon fixat ett provisiriskt medlemskap, så nu sitter jag dagligen och kollar om någon kan ha dykt upp. Bilder kan man se om man lagt upp någon på sig själv.

torsdag 3 januari 2008

Utveckling

Sitter och tittar på soffbordet. Där ligger två stycken fjärrkontroller med drösvis av knappar. Verkar inte klokt men när jag hälsade på syrran så hade hon tre likadana monster. Igentligen har jag tre stycken också, men en, den enda jag begrep, har jag lagt undan.

Den ena är för TV:n, den andra för DVD:n och den jag la undan är till Videon. Någon yngre släkting tyckte inte den behövdes, för man använder inte video nuförtiden. Man får vika sig för utvecklingen och sätta på sig solglasögon och lösskägg när man lämnar tillbaka DVD-filmerna på biblioteket utan att ha sett dem.
Ibland får man ingen svensk text och ibland inte något ljud. Tur att det är mest skräpfilmer de har.

Å vad jag längtar tillbaka till den gamla goda tiden då man satte i ett videoband, tryckte på start och filmen började. Med både bild, ljud och svensk text. Allt man behövde och även nu behöver.

Lika illa med TV:n, å då har jag inte ens nämnt något om digitalboxarna som syrran och andra i villor måste vara försedda med. Å alla dessa kanaler!
Konkurens skulle ge bättre TV-program lät det från början.
Vad har hänt?
Ännu mer skräp utspritt på fler kanaler. Allt hoppande mellan kanalerna slutar ändå att man tittar på ettan eller tvåan. Det kunde man göra för 20-30 år sen också. Dessutom utan obegripliga fjärrkontroller som kräver en vetenskapsmans utbildning.

Det var bättre förr!!!!!!!

Det var bättre förr

Ett nytt år har börjat och man är återhämtad efter nyårsfirandet.
Jag sitter och titta på soffbordet. Där ligger två stycken avlånga grejer med en hel drös knappar på. Det är fjärrkontrollerna till TV:n och DVD:n. Otroligt hur man kan röra till det, då är ändå inte fjärrkotrollen till videon och stereon medräknade.

Senast fick jag lämna igen två filmer till biblioteket utan att ens ha sett dem. Inte pg. av att jag inte haft tid att se dem. utan för att jag inte fick någon svensk text på den ena och inget ljud på den andra. Detta trots alla knappar på fjärrkotrollerna.

Det var bättre förr. Man satte på TV:n med att helt enkelt trycka på en knapp. Skulle man byta kanal till den andra, av de två som fanns, så fick man lite motion under förflyttningen från fåtöljen till TV:n. Inget krångel som nu då man har en jädra massa kanaler som det ska hoppas imellan, bara för att konstatera att de två som fanns från början är de enda som går att titta på utan att bli hysterisk av all reklam och annat skräp som visas.

När så videon kom så var det bara att sätta i ett band och trycka på play, så gick filmen igång. Nu med en DVD som man blivit påprackad, behövs kunskaper likt en vetenskapsman, för att överhuvudtaget få igång filmen.

Utveckling frammåt???????
Knappast. Det här är flera kliv bakåt. Skandal utan like.
När jag var hos syrran som bor i villa visade det sig att hon varit tvungen att köpa sig digitalboxar. Flera stycken tom. med tillhörande fjärrkontroller.
Det går inte ens att se TV utan den där jämrans boxen.