måndag 4 november 2013

Strejk på Waxholmsbolaget

Nu har man slösat bort åtskilliga miljoner på att först köra en djurgårdsfärja på rutten Slussen-Fotografiska-Skeppsholmen i ett halvår och sen lagt in fotografiska i den ordinarie rutten mellan Slussen och Djurgården. Båda varianterna har varit väldigt olönsamma med endast ett fåtal passagerare (som inte orkat gå de 1000 meter det är frågan om mellan Slussen och fotografiska). Det är inte oss som ska fram och tillbaka till jobbet som man har subventionerat utan ren nöjestrafik som inte alls skulle vara nödvändig.

Ytterligare miljoner har slösats bort på en upphandling av sjötrafiken i skärgården som saknat förankring bland de som använder denna trafik mellan bostad och arbete. Denna upphandling blev heller inte av utan våra skattepengar slösades åter igen bort.

För att försämra ekonomin ytterligare så halverade man priserna på båtarna under lågsäsongen, i tron att fler turister skulle åka ut i skärgården. Resultatet har blivit att färre köpt månadskort då det är billigare att betala enkelresor i stället. Det är faktiskt billigare att åka från Lidingö till stan med Waxholmsbolaget än med SL.
Detta borde i sin tur medföra att det blir fler resenärer på den sträckan men av vad jag kan se så har samma resenärer börjat betala kontant i stället för att köpa månadskort. Detta subventionerar i och för sig de resenärer som pendlar mellan jobb och bostad, men det var ju inte tanken när man införde det. Tanken var precis tvärt om: De som inte pendlar för sitt uppehälle skulle komma billigare undan. Dvs: Subventioneras.

Hade man verkligen velat få ut turisterna i skärgården så skulle man lagt samma pengar på att utöka båttrafiken i stället, även om en sänkning av priserna självklart är välkommet..

Hade vanligt folk slösat bort pengarna på det här viset så hade de fått sparken för länge sedan och dessutom blivit återbetalningsskyldiga.

Har börjat undra om den här strejken inte är framkallad bara för att kunna spara in en del av de miljoner som slösats bort.

Inga kommentarer: