måndag 31 januari 2011

Akkurat


Några av kranarna på Akkurat
Haket för de riktiga öl och whiskydrickarna.

Tips om fantasin saknas


Fler tips

Claes Yngström och Wolfman Jack underhöll i gårkväll

söndag 30 januari 2011

UD och charterbolagen

Nu på morgonen ser jag på TV hur en reporter frågar en pressansvarig för Apollo, hur fasen de kan skicka ner plan med charterturister till Egypten nu på morgonen. Ska sägas att även Fritidsresor gjort detta.
Som svar kommer följande: UD har inte avrått från resor till Hurgada eller andra turistorter vid Röda havet.
Strax innan så har TV interjuvat en turist i Hurgada som berättar att butiker och restauranger har stängt och folk har beväpnat sig med påkar och järnrör. Turister som bor på enklare hotell har sökt sig till de dyrare som har bättre bevakning.

Vet inte vilket som är värst. Giriga resebolag eller UD som inte varnar för resor till hela Egypten. Regeringen har ju faktiskt fallit, polisen flytt och folk plundrar butiker och bränner ner hus.

fredag 28 januari 2011

Buller

Det är ett väldigt diskuterande om Brommas flygplats vara eller icke vara, medan det inte hörs ett ord om Gamla stans helikopterplatta, som numera trafikeras av bolag som kör sightseeing och även hoppas på rika latmaskar som ska från Arlanda in till stan, samt en och annan öbo utan fast båtlinje.
Helikoptrar för oväsen. En helikopter väsnas mer än alla flygplan till Bromma tillsammans.
Googlar lite på nätet och kan konstatera:

Sedan 3 december 2010, får öbor som bor på öar utan fast linjetrafik, åka för 130:- (enkelresa) må, ti och fre. En resa på en halvtimme.
Subventionerat oväsen alltså!
Som jämförelse kan nämnas att en resa från Möja till Strömkajen går på 130:- för oss Stockholmare och tar 4 timmar. 2 timmar om vi byter till buss vid Stavsnäs.
Eller, en helikoptertur på 20 minuter för fem personer går på 7420:-.
Under förutsättning att helikoptern redan står på ön ifråga och dessutom blir lastad med fem passagerare så kostar varje person skattebetalarna 1354:- per enkelresa.
Är det rätt sätt att använda skattemedlen?

onsdag 26 januari 2011

Amarillis och klipp


Härligt att mötas av en blommande växt när man kom hem från semestern.

Idag var jag inne i stan för att köpa ett par skor, en jacka och en mobiltelefon. Hade tänkt utnyttja rean och kunde läsa skyltar i butikerna: "halva reapriset", "75%", "allt ska bort" osv.
Några skor hittade jag inte, inte heller någon jacka och de enda mobiltelefoner det var rea på kostade i alla fall över 3500:-. Dessutom begrep jag inte var försäljaren pratade om: D594, s247 och någon annan obegriplig nummer och bokstavskombination. Integrerad tvitter, integrerad facebook och så kunde man kolla på de populäraste filmklippen på you tube.
Vi har flera olika abonemang att välja på och de första månaderna kan du vara uppkopplad hela tiden.....
Som ni ser så pratade vi inte samma språk.
-Finns det ingen telefon under tusenlappen?
Jo, men du ska ha en sådan här med pekskärm blablabla.
Slutade med att jag gick därifrån utan telefon.

På vägen hem gick jag förbi dressman och där gjorde jag mina klipp: Två morgonrockar för 100:- styck (har kostat 499 st.) och en munkjacka (kofta) för 75:- (har kostat 399:-).



tisdag 25 januari 2011

Nu har man ätit ostron

När jag vaknade på morgonen så ångrade jag det vi bokat upp dagen innan. Speciellt det där med ostronen. För att trots allt skaffa lite mod så kollade jag en hel del om ostron på internet. Detta gav dock inte mersmak utan besannade istället vad jag redan befarade. Dvs. att det var något slemmigt som smakade som en kallsup. Dessutom varnades det att man kunde åka på virussjukdommar och hade man problem med levern, diabetes eller cancer så skulle man inte äta dem alls.
Störst risk för att åka på något var om de inte var ordentligt kokta och man skulle definitivt inte äta dem råa. Vi var alltså på väg att dra oss ur och som vanligt när sådana här tillfällen dyker upp så försökte jag få frugan att gå ner och säga att jag hastigt blev tvungen att göra något helt annat.
När klockan var två så gick vi i alla fall ner med tanken: Man kan ju inte säga något förens man prövat. Visserligen ingen bra teknik om man har ytterligare ett möte bokat senare på eftermiddagen men så fick det bli.

Väl på plats så samlas vi 12 personer och sätter oss runt ett bord med tallrikar, lite bröd och ett par skålar innehållande vitlökssås (eller om ska kalla det dressing) och något liknande som innehöll vanlig rödlök. Därefter kom ostrona, råa sådana, fram på stora fat. Vi hade dessförinnan försett oss med vitt vin, porter, stout eller som i mitt fall, en hell.
Vi började med att äta bröd som vi doppade i den där såsen innan vi tog var sitt ostron och en citronskiva. Konsistensen var det slemmigaste jag ätit men med lite pressad citron så var det ok. Smakade egentligen ingenting förutom saltvatten och citron och efter den första, när man vant sig vid konsistensen så gled de ner. 7 st. fick jag i mig medan frugan nöjde sig med tre, den tredje efter övertalning......
Det gick ner och sammankomsten var trevlig men vetefasen om det blir några fler.


måndag 24 januari 2011

Då var det bokat

Ingen semester direkt men däremot en trevlig lördag. Den 19 mars ger vi oss iväg till Skebo för en heldag med visning på bryggeriet m.m. Undrar om det räcker med att ta ledigt endast på lördagen den 19:e eller om man bör vara ledig även på söndagen därpå?
Bokade även in mig på ostron, kl 14.00 imorgon men det har jag redan ångrat.

lördag 22 januari 2011

Tillbaka till verkligheten

Har planer på att lägga mig i badkaret men påminns av att det är stopp i avloppet. Det har det varit rätt länge nu och borde således åtgärdas för länge sen. Bara det att det aldrig blir av. Istället har jag utarbetat en teknik när man tömmer karet som innebär att pluggen dras ur, ett snöre läggs i kanten och pluggen sätts dit igen. Då bildas en liten springa och vattnet kan sippra ut tillräckligt sakta för att avloppet ska hinna med. Visserligen tar det en halvtimme innan karet är tomt men det funkar i alla fall. Klart bättre än att vada ut därifrån och man kan skuta problemen framför sig ett tag till. Kanske det självläker.

fredag 21 januari 2011

Dubai

De sista bilderna från resan är från Dubai, dit vi åkte med buss från Muscat. Skulle ta 5 timmar men tog 7. Hade säkert fungerat med 5 timmar om inte 20 personer skulle in i immigrationskontoren samtidigt och få sina utresestämplar och inresestämplar samt visum.
Det blev Oman air tillbaka till Muscat. Tog bara 45 minuter.

Dubai

Det här är också Dubai.

Burj Khalifa, världens högsta hus.

Det som mest karaktiserar Dubai är de stora inomhuscentrumen. Gigantiska ställen som jag inte kan förstå hur de kan löna sig.

Mitt i Dubai mall, som ligger i anslutning till Burj Khalifa, finns det största akvariumet vi någonsin sett. Det finns även en ishockeyrink.

Vi har inte åkt hem ännu utan det här är en bild från ett annat varuhus, Mall of the Emirate.

Hur kan man ens kan komma på att bygga en skidbacke, utrustad med skidlift och snöslott, i ett ökenland? Kul att kunna ta en fika och titta ut, eller är det in, på spektaklet.

Tunnelbanestationerna är verkligen elegant byggda och här är det ordning. Det finns en "handy guide" där man bla. a. kan läsa: Böter på 1000:- för den som förstör något, 600:- för den som sover, 400 för nedskräpning, m.m.

Burj Al Arab

Atlantis the Palm hotell är uppfört längst ut på den konstgjorda, ön the Palm islands. Eftersom kortet är så taskigt så kolla in http://www.atlantisthepalm.com/default.aspx istället.

Akvariet vid Atlantis påminner en hel del om det "riktiga" Atlantis.

Ibland måste sådana här ställen rengöras.

torsdag 20 januari 2011

onsdag 19 januari 2011

Al-Qurm


Det är jag som leder det här landet och nåde den som åker runt med en smutsig bil. Då blir det böter!

Men hemma hos oss är det jag som bestämmer och talesmannen i Omans Porcheklubb har just sagt att den här bilen matchar både min klänning (som är från Saudiarabien) och min solfjäder. Händelsevis så råkar den vara till salu......

Jag lyckades hala mig ur affären med Porchen och har just gömt mig i skogen vid Al-Qurm.

Stranden är låååååång

Det är fredag och de flesta är lediga, tom. gästarbetarna. Här har den indiska delen av dem partaj på stranden.

Förutom att äta så är huvudnöjet drakflygning och det är inte barnen som roar sig.

Flyga drake är inget för amatörer. Här finns det proffs och lägg märke till den här snubbens utrustning.

tisdag 18 januari 2011

Emirates Riders



Emiraters riders på besök i Oman








Mutrah


Mutrah fort

En dhow ligger ankrad i hamnen och bakom den så ser man sultanens egen båt.

Fiskebåtar

Bakom taxin ser man ett av de tre enklare matställena vid corniche.

Färskpressad mangojuice finns att tillgå på alla tre ställena liksom ca: tio andra sorters juicer.
En medelstor som den till vänster går på mellan 20 och 25:-

Oj, vad prylar. Inga tjatiga försäljare heller, men det kan bero på att varorna är avsedda för lokalbefolkningen.

måndag 17 januari 2011

Muscat



Infarten till Muscat


Fortet på ena sidan av palatset

Sultanens palats (som tillsammans med forten) utgör större delen av Muscat

Fort på en udde vid inloppet till Muscat

Fort på andra sidan av palatset

söndag 16 januari 2011

OMAN


Mutrah, en del av Muscat

Utsikt från parken vid fiskehamnen

Ingång till soucerna

Fort i ena kanten av Mutrah


Corniche är det perfekta stället för en promenad eller kanske bara stå och njuta

Som synes är vi tillbaka från vår resa till Oman och vardagen börjar göra sig påmind. Almanackan plockas fram och jag ser att tandläkaren förväntar sig att få besök av mig imorgon.
Till det positiva ser jag i alla fall att snön nästan smält bort även om Bennickebrinken blivit rena isgatan. Vi såg fler som halkade omkull där och åtskilliga som var på väg att göra det. Rent livsfarligt att ge sig ut men trots det så gick frugan ner till konsum. Hon, liksom alla andra ser rätt roliga ut när de försöker ta sig ner för backen utan att slå på arslet.
Ska försöka att lägga in några bilder från resan under några dagar framöver.