torsdag 31 mars 2011

Hund

Vi har varit med hund i sex dagar (och nätter). Den syns på bilden och är en den Lakelandterrier som står och tittar på de två vita hundarna. Förvånansvärt lättsam och vi har haft tur med vädret. Det enda oroande har egentligen varit hur ofta den behöver gå ut och pissa eller skita.


tisdag 29 mars 2011

Minnen


Man får se det positiva med byggnadsställningar och det är att man får annat att göra än att titta ut genom fönstret. Exempelvis titta på gamla kort.


Då hittade jag det här från en resa till Burma/Myanmar från 1993, tror jag.
Vi, jag och frugan, ville åka till Golden rock och det var inte tillåtet på den tiden. Det var omöjligt att köpa tågbiljett till Kyaktio, som närmaste staden heter, Yangoons centralstation. Vi kringgick det hela genom att köpa en biljetter till Bagu som ligger en bit nordost om Yangoon.

Där stannade en natt och skinnades på 65 dollar för ett dubbelrum som borde kostat 10 dollar. Dagen efter gick vi till stationen, bara för att mötas av:
-Tyvärr får jag inte sälja några biljetter till Kyaktio till utlänningar.
Ledsna och besvikna försökte vi då muta med ett paket cigaretter men svaret var det samma.
-Jag har inte tillstånd att sälja några biljetter.
Bara att ta nästa tåg tillbaka till Yangoon.
Som tur är går de inte altför ofta. Tror det var 7-8 timmar innan tåget skulle gå. Efter några timmar kommer stationssnubben fram till oss och säger:
-Jag kan sälja två biljetter nu.
Vi blev så glada att vi gav bort ett paket cig och ett par solbrillor. Han som fick solbrillorna sprang hem och hämtade en gammal guidebok från 60 eller 70-talet och gav oss. Det luktade mögel om den men den har jag vårdat ömt.

När vi väl anländer i Kyaktio så ska vi ta buss sista biten och det är den bussen som syns på bilden (o jag framför). Busschauffören blev så entusiastisk av att se två utlänningar så vi skulle promt sitta i framsätet, bredvid honom.
Vi äntrar upp och konstaterar att det inte finns något golv så det blir lite balansgång innan vi satt oss tillrätta. Ryggorna tar vi i knät.
Precis när vi ska åka kommer det två militärer och tvingar av oss. På knagglig engelska säger de att vi inte får vara här och framför allt inte åka med den här bussen. Vi blir bortförda till deras postering, en hydda med lite kamoflage och en telefon med en vev på.
De vevar febrilt på telefonen utan att få någon kontakt och efter en stund ger de upp och låter oss åka i alla fall, men det blev med en annan buss då den andra gått för länge sen.

Väl framme vid foten till berget med den gyllene stenen så dräller det av militärer. Vi hinner inte ta många steg innan vi blir stoppade och bortförda till något slags kontor där en generalsliknande snubbe sitter tillsammans med några andra militärer av högre rang. Att han var en höjdare syntes på att han var så tjock. I Burma är alla smala utom högre militärer och andra höjdare inom staten.

-Vad gör ni här? Hur har ni kommit hit? Här får ni inte vara blablabla. Trots att det verkade lönlöst att muta så gjorde vi ett försök samtidigt som vi sa att vi hade tillstånd att åka hit. Det tillståndet trodde han inte på då vi inte kunde visa något papper på det men han sa ända att han skulle fundera på det.
-Lämna väskorna här och gå ut en stund så kan ni komma tillbaka om en timme.
Nu tar han säkert det han vill ha i våra ryggor, ex wiskyn som vi mutade med, utan att vi kan göra någonting. Dessutom kontaktar han säkert Yangoon och där lär de garanterat inte säga något till vår fördel.

Väl tillbaka får vi höra att det är bara att åka tillbaka till Yangoon. En snubbe följer med på bussen till stationen och när tåget väl kommer informeras personalen om att vi inte får kliva av någon annan stans än i Yangoon.
Allt var i alla fall kvar i ryggorna, även Wiskyn.

måndag 28 mars 2011

Mörker



Igår larvade sig hela Sverige med att ändra till sommartid och mornarna blev mörkare i ett nafs.
Mörkare ska det bli. Idag börjar de sätta upp byggnadsställningar och de ska stå kvar ända till juli.
Usch! Hur ska man stå ut med att befinna sig i ett ständigt mörker, förmodligen utan att att ens kunna vädra?
Jag har redan dragit ner persiennerna på de fönster som har några, så att jag vänjer mig. Har tom. satt på TV:n nu på morgonen.

lördag 26 mars 2011

El

Vem behöver kärnkraft när det finns elektricitet?


fredag 25 mars 2011

Nyhetsordning

På DN förstasida på nätet:
Överst: Juholt enhälligt vald till partiledare för socialdemokraterna.
Sen: Flera döda i Syrien.
Sen: Pojke biten av Björn.
Sen: Avrådan från att ge panemrix till barn.
Sen: Något om Googles.
Sen: Knattar som fått kräksjuka.
Sen: Barnbokspriset.
Sen: Snowboardåkare störtade 400 meter.
Sen: Svenskar köper njurar av fattiga.
Sen: De innom 3 mils radie från kärnkraftsverket i Fukoshima ombeds lämna sina hem.

onsdag 23 mars 2011

tisdag 22 mars 2011

7 maj


Den 7 maj öppnar Grönan för säsongen 2011.
Ny bergochdalbana i trä och artister som Alice Cooper, Bryan Adams och Ziggy Marley talar för att det blir en sommar att se fram emot.

måndag 21 mars 2011

Vi vill vara med och leka

Läste i DN att krisdemokraterna tycker att Sverige ska erbjuda sin hjälp istället för att vänta på en förfrågan från Nato eller FN. Övriga politiska partier verkar hålla med. Som om England, Frankrike, USA och de andra länderna inte klarar sig utan oss. Danmark och Norge har redan skickat plan och nu vill tydligen vissa politiker att även Sverige ska vara med och leka krig.
Kan också läsa vad en stabschef säger: JAS-planen behövs i Libyen. Vilket skämt.

Vad är det egentligen det handlar om?
-Olja.
-Stridslystna militärer vill leka krig.
-Ett desperat försök att saluföra JAS.

Hade man brytt sig om Libyens folk hade man gjort något för länge sen.

Sen är det en annan sak: Det här försvårar för oss som gillar semestrar. Inte bara för att det får UD att varna för att åka hit eller dit (då gäller inte försäkringen) utan också för att vi kan bli utsatta för vedergällningar lite varstans i världen. Hemma också, vilket inte är att förgömma.

söndag 20 mars 2011

lördag 19 mars 2011

Nu är det igång

Gadaffi struntar i flygförbudet och hotar istället med vedergällningar för dem som lägger sig i landets inre angelägenhet. Bara att hoppas att FN, EU, USA och ett fåtal av Arabländerna, inte drar in oss i ett storkrig. I bästa fall kan en demokrati instiftas i Libyen och i sämsta fall så får vi hela arabvärlden emot oss med allt vad det innebär.

Lite underligt är det att man under alla år förhandlat, i bästa vänskap, med en massa diktatorer och sen helt plötsligt byter man sida. Fast bara mot vissa.....

fredag 18 mars 2011

FN

FN är den instans där de flesta av jordens länder är medlemmar och som har möjlighet att agera i situationer som ex den i Libyen. Nu har man också reagerat på just förhållandena i Libyen och infört flygförbud och rätt att angripa det mesta som har med Gadaddi att göra.
Det är positivt att man gör något men det luktar illa när man fortsätter titta på hur Jemens regering slår ner protestanterna. Likaså gör man inget för att hjälpa folket i Bahrain. Inte ett skvatt gjordes när Gaza bombades sönder och samman.
Vad är det för kriterier som krävs för att man ska ingripa? Olja eller.....

Jo, operationen gick bra men det blev inte den som var planerad. Istället plockades en mystisk grej bort som de hittade. Fortsättning följer om ca en månad.

torsdag 17 mars 2011

onsdag 16 mars 2011

Op på fredag

Vid 12-tiden bokade jag upp mig på jobb både fredag och lördag. Kl 14 ringer läkaren från Huddinge och berättar att provresultaten inte var alarmerande men att jag eventuellt kunde komma in på operation på fredag. han skulle återkomma någon gång efter 16 för närmare besked.
Kl 15 ringer han och meddelar att det går bra på fredag kl 9. Jag undrar hur det kommer gå att jobba vid 17 samma dag och får ett nja. Det vore bra om du kunde ordna en backupp. Dessutom ska jag återkomma på lördagen för att lämna prover. Alltså lika bra att ringa jobbet och säga som det är. Alltså ta ledigt, som jag egentligen hade gjort redan från början.
Äntligen börjar den ovisshet och de problem jag haft med planeringen att få en lösning. I alla fall tillfälligt. Den här veckan (ti, on, to, fr, lö, sö, må, ti och on) hade jag lämnat öppen med tanke på en eventuell operation (från allra första början skulle jag ju på en resa till Skebo).
Nu börjar det flyta igen.
Besked från läkaren, att det inte såg så elakartat ut utan att det ska gå att "bränna" bort.
Den nordiska expertisen kommer vara på plats och läkaren som ska genomföra det är den bäste.
Tiden som jag vikit för det hela passar (så när som att jag råkade boka upp jobb idag).
Är sen ledig till torsdag vilket borde räcka för att bli i form igen.
Som det ser ut nu passar namnet Vicke Flyt men jag ska vänta med att ropa hej innan allt är klart. Även uppföljningen.

tisdag 15 mars 2011

Total katastrof

Ytterligare en explosion vid kraftverket i Fukushima gör att strålningen ökat till hälsofarliga nivåer. En bassäng för använt kärnbränsle brinner och så radioaktiviteten går rätt ut i luften. Dessutom blåser vinden det sydväst mot Tokyo. Air China har ställt in alla flygningar till Japan och UD avråder för alla resor dit.

Stackars Japaner! Jordskalv, tsunami och kärnkraftskatastrof samtidigt.

måndag 14 mars 2011

söndag 13 mars 2011

Dubbel katastrof

Nu tror man att en härdsmälta har inträffat i reaktor 1 och reaktor 3 på kärnkraftverket Fukushima 25 mil nordost om Tokyo. Innevånarna i Tokyo känner sig djupt oroade och då är de ändå mer än dubbelt så långt från Fukoshima än vad Stockholm är från Forsmark..........
Kärnkraftsverket Onagawa sägs brinna och kärnkraftsverket Tokai 2 som ligger 12 mil norr om Tokyo har fått någon form av problem.
Får ändra överskriften till mångdubbel katastrof.

Hur fasen kan man bygga kärnkraftsverk på seismologiskt aktiva områden? Det är ju så vansinnigt det någonsin kan bli.

lördag 12 mars 2011

Fler och fler

Å nu har 140 000 personer evakuerats

fredag 11 mars 2011

Tsunami


En jordbävning utanför Japan orsakade en tsunami som sköljde över in över landet och ställde till med stor skada.
Det kanske mest skrämmande är att det finns en del kärnkraftsverk här, varav ett som kylsystemet gått sönder på. Där evakueras just nu 2000 personer.

Nu vid 21.50 är det 7000 som evakuerats.....

onsdag 9 mars 2011

Inge Flyt

Inge Flyt var namnet jag tog då jag spelade Quake II på nätet en gång i tiden. Tyckte namnet var passande med tanke på hur länge jag han vara med innan man blev nedskjuten.

Inge flyt är också läget för mig just nu.

Var hos tandläkaren som skulle sätta fast en nytillverkad krona som lossnade efter en månad. Bara det att jag fått ont i tandroten, som är rotfylld, där kronan ska sitta. Blev att istället få ny tid hos tandhygienist istället för att denne ska rensa upp i en tandficka som jag tydligen har vid tanden (eller resterna av tanden).
Gången innan fick jag en salva som jag skulle smörja in tandköttet med för att det var inflammerat.
Sen bluddrade hon om offert på en tandskena att ha när jag sover för att jag troligtvis gnisslar tänder på natten (frugan har aldrig hört eller sett något gnissel). En sån skulle gå på flera tusen.
Om man bortser från den där salvan och tandskenan så behöver jag inte betala något.
Har jag aldrig haft några skenor i truten så ska jag fasen mig inte ha några nu heller. Då drar jag hellre ut tandresterna. Strunt samma att jag redan betalt kronan.

Jag har även en förkylning som vägrar släppa greppet om mig. Helt däckad har jag ju varit en hel vecka och ännu hostar jag. Febern har bytts ut mot snuva och ont i halsen men jag kan i alla fall jobba. Känns inte alls som för ett par veckor sedan. Faktiskt inte ens sugen på småtugg på kvällskvisten. Lunchintaget är inte i närheten av vad det var innan och öl klarar jag inte av att dricka. Visserligen fördelaktigt med tanke på övervikten men ändå ett tecken på att allt inte står rätt till. Å så har jag ju inte fått resultatet av gastron ännu och vad som kommer hända efter det.
På måndag måste jag ha bestämt mig för hur jag ska jobba i april och hur ska jag veta det innan jag vet hur det blir med behandlingen?

Får hoppas på att jag hinner få besked på fredag så att jag kan planera en månad framåt i alla fall. Kanske jag kan byta namn till Vicke Flyt nästa gång jag lirar Qake II?

måndag 7 mars 2011

Utsikt från hotel 2011


Hur mycket gör utsikten på hotellet när man är på semester?
Man drömmer om havsutsikt och vräkig altan samtidigt som man vill ha tyst och lungt.
Då en annan bokar hotel så hamnar man på det billigaste vilket brukar betyda att kriteriet "tyst och lungt" uppfylls. Dvs rummet ligger mot en bakgård.
Tre hotel av de fyra vi bott på i år 2011 har haft de här utsikterna:
Det fjärde tog vi aldrig någon bild från men det var mot en pool på en bakgård.

Utsikten från Mutrah Hotel i Muscat består av bostadsbyggnader som ligger bakom hotellet och i utkanten av Mutrah.

Utsikten från Ibis City Hotel i Dubai bestod av ett köpcenter men man kunde även se Kalifa tower och några andra höghus.

Utsikten från Albert 1 hotel i Nice består av ett pariserhjul som står i parken nedanför. Möjlighet till havsutsikt finns också på samma hotel.

Men vem fasen åker på semester för att bo på ett visst hotel med en viss utsikt? Hotellet är ett nödvändigt ont och det gäller att göra det bästa möjliga av det.
För min del gäller: Ska ligga bra till, inte vara för dyrt och att frugan accepterar standarden.
Oftast köper man säcken i grisen och tar det man råkar få och med tanke på vad man betalat är det ingen idé att gnälla. Har dock kommit på att jag oftast får ett bättre hotel för pengarna om jag bokar något billigt på nätet än om jag tar ett ospec från en charterarrangör.




torsdag 3 mars 2011

Monaco


Monaco

Med tanke på att det är så tätt bebyggt så är det förvånansvärt glest med folk på gatorna. Vet inte om det är för att invånarna fryser i februari och därför håller sig inne eller om det mest är en massa tomma lgh där européer skrivit sig, för att de är för snåla för att stå skrivna där de egentligen bor.

Utsikten över hamnen är magnifik.

Alla båtar är inte stora.


Men de flesta är det.


Å det där casinot gick vi inte ens in i.

Undrar om det är Casinots ägare som ställer ut alla vräkiga bilar utanför så att vi vanliga nötter ska tro att de flesta går med vinst från spelborden.

tisdag 1 mars 2011

Carneval i Nice







Väl hemkommen från resan till Nice så åkte jag på en influensa som däckade mig totalt. Jag fick lämna walkover till jobbet och sikta in mig på att i alla fall ta mig ut till Huddinge sjukhus där jag hade en gastroskopi uppbokad. Den var väldigt viktig för mig då de har hittat cellförändringar i magstrupen. Med hjälp av pencillin och alvedon så fick jag ner febern till under 38 så jag missade inte läkarbesöket.