tisdag 30 december 2008

Snart är det ett nytt år

Då är det bara ett dygn och en timme kvar av det gamla året, som ju slutar med början på den ekonomiska kolapsen. Som det inte vore nog med den så har det blossat upp ordentligt mellan Israel och Hamas på Gazaremsan. Det är mycket annat som också skett men det här är nog det som kommer att påverka oss i västvärlden allra mest.
Kanske bromsas krisen upp och kanske det blir en fredlig lösning i Gaza under 2009 men oddsen är rätt taskiga. Trots det hoppas jag att 2009 blir året så den negativa spiralen vänder uppåt igen.

fredag 26 december 2008

Länkar till några semestrar

Jag la in ett par foton, från vår senaste semester, på en lånad plats. Detta gav mig anledning att fixa en länk till platsen i fråga så nu kan man se lite av resan under "Karibien".
Jamaica som också ligger där, är från en tidigare resa men tyckte den passade in ändå.

tisdag 16 december 2008

Arbetslösheten stiger till 7,7% nästa år

Finansminister Anders Borg konstaterar att vi nu har den lägsta tillväxten på 30 år och arbetslösheten beräknas stiga till 7,7% nästa år.

Tänk om alla politiker, oavsett parti, skulle göra gemensam sak och rädda miljön, i stället för att försöka rädda en massa jobb inom produktion och försäljning.
Anpassa produktionen efter behovet och förbjud reklam.
Låter kanske som den värsta kommunistpropagandan men det går inta att fortsätta pracka på folk grejer de inte behöver om man samtidigt ska rädda miljön.

Tyvärr är det ju som så att en som tillverkar något vill tillverka så mycket som möjligt. Inte för att det är bra grejer utan för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Inom transportbranchen har man intresse av att få så många frakter som möjligt, så i deras ögon en fördel ju längre grejerna ska forslas.

Samma tänkande har försäljarna. De struntar i om varan behövs eller inte, utan de vill sälja så mycket som möjligt och avlönas ofta med provision.

Reklamen är till största delen, till för att lura på vanligt folk all smörja som de ovanstående företagarna vill tjäna pengar på.

Det här var kall fakta.

Man måste börja konsumera tjänster istället.
Återinsätt spärrvakter i tunelbana och på pendeltåg osv.

fredag 12 december 2008

Det amerikanska krispaketet

Det blir fiasko för krispaketet åt bilindustrin i USA. Den amerikanska senaten godkände det inte.

Det gör gör att de 28 miljarder av våra skattepengar som svenska regeringen, panikartat, avsatte för att rädda en dödsdömd bilindustri som inte ens är svensk längre, försvinner i tomma intet.

Vill inte folk köpa bilar så sluta tillverka dem och framför allt: Sponsa inte utländska företag.

torsdag 11 december 2008

28 miljarder till svensk bilinustri

Nu finns det pengar!
Det lät helt annorlunda när A-kasseavgiften chockhöjdes och förutsättningarna för att få ut någon ersättning försämrades.
Kan det måhända vara skillnad på folk och folk, de som äger företag och de som jobbar (eller jobbade) på dem?

Miljön är något som tas upp som argument för satsningen på bilindustrin. Miljövänligare fordonsindustri säger man och menar att konsumtionen måste hållas igång för vi måste ju bibehålla den nivå vi lever på. Tom. miljöpartiet är inne på samma linje.

Är det inte så att det är överkonsumtionen som måste stoppas?
Vem behöver en ny mobiltelefon vartannat år, samma sak med i stort sett allting. Klart att det skapar en jätteindustri som spyr ut skit i luften, liksom alla transportmedel som ska frakta smörjan från ena endan av jordklotet till den andra.

Om alla slutar att överkonsumera, så kanske miljön kan räddas,
Tyvärr verkar detta aldrig ske så länge det finns ett system som bygger på att man ska konsumera så mycket som möjligt.

Var på konsum vid Slussen och såg enländet till kassor man placerat ut. Var och en ska själv agera kassörska/kassör medan en kille står och övervakar att ingen fuskar. Vad är det för idiotiskt påhitt? Leder bara till ännu färre jobb i ett läge då allt fler blir arbetslösa. Och hur mycket tärde det på miljön när man tillverkade och fraktade dit dessa? Vart tog de fullt fungerande kassorna vägen? Kan de kastats på soptippen?

För egen del kommer jag bojkotta Konsum vid Slussen.

Hu, undrar vad nästa steg blir? Fylla på hyllorna?

lördag 6 december 2008

Kristider

Det har gått ett par månader sen jag skrev sist och mycket har hänt sen dess. Speciellt med ekonomin, både i Sverige och de flesta andra industriländer i världen. Nu har jag missat en del då jag reste bort i mitten på oktober då krisen redan hade startat, så det blev en relativt bekymmersfri tid som varade en dryg månad.
Att jag säger relativ beror på att jag hade en viss oro att flygbolaget skulle gå i konkurs medan jag var borta. Fick ett mail i början på november från en vän som hoppades att jag inte åkte med Sterling då de gick i konkurs medan jag var borta. Nu flög jag med bmi och SAS men de har väl inte alltför bra ekonomi heller. Hur som helst så kom jag hem igen och satte mig framför nyheterna på TV.

Bankerna låg illa till och sämst verkar Swebank ha det. Typiskt, det är där jag har min pensionsförsäkring och den innefattar inte den där bankgarantin som staten håller med. Om nu staten skulle råka ha några pengar kvar när bankerna gjort konkurs.

Att det skulle komma en tillbakagång var inget som man ens hade tvivlat på men jag hade trott att det skulle bero på att de fattigare länderna kom ifatt de rikare och att vi helt enkelt blir utkonkurerade.
Istället har en massa spekulerande rufflare gjort att företag blivit övervärderade och banker lånat ut pengar till folk som inte har råd att betala tillbaka dem. Globaliseringen har sen gjort att det sprider sig som ringar på vattnet. Folk har inte råd att överkonsumera och företag efter företag går i konkurs vilket i sin tur skapar arbetslöshet och som gör att folk till sist inte ens kan konsumera normalt. Dvs. betala för mat och husrum.
Vi är bara i början av krisen och regeringar i alla länder försöker ge konstgjord andning genom diverse bidrag eller skatteavdrag istället för att angripa själva problemet.
Vad är då problemet?
Överkonsumtion!
Vi människor måste lära oss att vara nöjda. Programmen på TV'n blir inte bättre för att den är platt, man behöver inte en jeep i stan osv.