torsdag 31 december 2009

Nyårsafton

En kompis ringde och sa: Gott nytt år. Vi snackade en stund om vad vi gjort på julen och ska göra på nyårsaftonskvällen. Strax innan vi avbröt samtalet sa han: Du har ju en blogg, varför har du inte sagt något om det?
-Nja, det började som något att gnälla av sig med och sen är det ju så taskigt med uppdateringarna att den inte är värd namnet blogg längre. Skulle en svensklärare få se den skulle han dra tillbaka 3:an jag fick och ersätta den med IG.
Jag blev i alla fall sporrad av de glada tillropen så nu har jag bestämt mig för att skriva lite oftare i den.

Ja, det är ju nyårsafton. Klockan är 14.00 och jag har just klivit upp från badet. Nu ska jag bara vänta på att håret hinner torka så jag kan gå ner till bolaget och ivestera ett par Nils Oscar Indian ale. Inte för att jag behöver fylla på förrådet utan mest en anledning för komma ut idag.

Sitter egentligen rätt bra där jag sitter. Ut tänkte jag ändå gå frammåt 12-blecket. De ska ju skuta iväg en massa raketer från en pråm nedanför Skansen och jag tror inte man kommer att se något vidare genom fönstret hemma.
Har man varit med om att bekosta spektaklet så måste man i alla fall se det, även om det rimmar dåligt med miljötänkandet. Å andra sidan är det lika illa oavsett om jag är där eller inte.

Gott Nytt År!

tisdag 15 december 2009

Snökaos

Jag har under dagen promenerat från Baggensgatan till Gallerian och tillbaka. Att jag inte halkat omkull och brytit något ben eller arm är rtt rent under.
Inte på ett enda ställe var det plogat eller sandat, varken på trottoaren eller på vägarna. Otroligt med tanke på den arbetslöshet som finns.

Politikerna har som vanligt ingen aning om att det är snörisk i mitten på december så någon gardering har inte skett. Kanske man tänkt vänta med skottningen tills efter nyår då de svårt sjuka blir friskförklarade?

Dock såg jag att de skottade och sandade på Norra Benickebrinken redan vid tio-tiden.

måndag 14 december 2009

Klimatmötet

Idag lämnade de Afrikanska representanterna klimatmötet under några timmar i protest. På TV säger den Maldiviska presidenten att de måste handla istället för att tjafsa om detaljer.

Att man kan fortsätta skita ner bara man betalar för utsläppsrätter är ju helt sjukt. Likadant är det att man fortsätter flyga som vanligt, bara man betalar miljöavgift.

Nej, tvinga de som skitar ner att minska på sina utsläpp. Borde inte vara några problem om viljan verkligen finns. Lägg ner samma engagemang som gjorts för att hitta illegala fildelare på nätet eller bomba sönder och samman Afghanistan.
Begränsa antalet flygresor osv.

onsdag 11 november 2009

Inträde på offentlig mark

Nu har det blivit godkänt att ta inträde på offentlig mark i Stockholm.

En kommentarer som denna gick att läsa i DN:

En mycket bra idé. Detta tillsammans med att vi har höjt avgiften för att åka kommunalt in till city gör att vi inte kommer att ha några låginkomsttagare i vår förnämliga innerstad.

Underteckant "Moderat".

måndag 19 oktober 2009

Clas Yngström, John Coghlan och Dynamit


Akkurat överaskade, som vanligt, med en riktig höjdare igårkväll, fast vad annat kan man vänta sig när Clas Yngström från Sky High kliver upp på scenen, tillsammans med Arne Dynamite Blomqvist, också, Sky High. Trummisen var ingen mindre än John Coghlan från Status Q. Inhoppare på gitarr i andra set var Lasse Kronqvist, från Sven Rubins.

Musiken då? Eget Sky High, en del Status Q, några Hendrix, Rolling stones och hedlig rock´n roll.

tisdag 29 september 2009

Stampen m.m.

Eftersom jag bara haft möjlighet att komma ner till bluesjamet på Stampen en enda gång tidigare i sommar, så kändes det extra kul att vara där i Lördags.
Blev sittandes där från klockan 14-17 innan jag lämnade stället för att möta upp frugan.

Gick till Engelen för att lyssna på Urban Tribe i måndags men råkade komma för sent......
Satt och halade på Järnet och tänkte som så: Har de sagt att de ska börja klockan 20 så lär de inte börja förens klockan 23. Så har det alltid varit när det varit reggae på gång, utom vid ett tillfälle tidigare.
Nu visade det sig vara det andra tillfället som detta hänt och när jag kom dit vid 23-tiden så hade de spelat klart.
Som plåster på såren lovade sångaren och gitaristen att sätta upp mig på gästlistan nästa gång de spelar.

fredag 18 september 2009

Sista helgen på Grönan

Nu är det sista helgen som Grönan har öppet och alla som har en Metro med sig kommer in gratis. Känns lite vemodigt, speciellt med tanke på att vädret är soligt och fint.

Något annat att göra i helgen, förutom gå till Grönan och äta en bit på Lilla Hasselbacken:

Lördag:
På Stampen spelar Jambalaya (Gamlingen) och jump 4 joy (puben).
På Wirströms lirar Erics bluesband.
På Engelen spelar Erik Heinebratt och grabbarna grus, Ragged bones och Sonny Liston

På Söndag:
På Akkurat spelar Kirunabandet: Willy Clay band.
På Stampen mellan 13 och 17 är det Älskade Boys.
På Engelen lirar Child in time

onsdag 2 september 2009

CHIP TAYLOR, KENDEL CARSON



Kommer ni ihåg låten Wild Thing som Troggs slog igenom med på 60-talet och Jimi Hendrix gjorde en version av ett par år senare.

Nu var han här, Chip Taylor, mannen som skrev låten.
Tillsammans med Kendel Carson gjorde de en härlig spelning på Akkurat i söndags. Kan inte minnas att jag sett en pubpublik så tysta som när han berättade om något mitt i låtarna. Härligt ocks när han utan minsta ansträngning fick publiken att ensamma sjunga Wild thing.

måndag 24 augusti 2009

Rånrisk


Vad sägs om den nya skylten vid ingången till Konsum på Järntorget?

fredag 24 april 2009

Birger Schlaug

Äntligen säger någon det jag hela tiden har ansett:
Som det är nu så kräver facket 40 timmars arbetstid för jobbarna oavsett vad som produceras och företagen gör allt för att bli ännu effektivare bl. a. genom ersätta jobbare med maskiner. Båda sidorna jobbar utifrån vad de eller deras organisation eller företag tjänar bäst på.
Vad de ändå har gemensamt är att de skiter i om de bidrar till den överkonsumtion som skapat krisen och sabbat miljön.
Alla politiker (runt hela världen) snackar bara om att få folk att börja konsumera istället för att faktiskt ta tag i det verkliga problemet: Överkonsumtionen. Ingen tar upp att vi faktiskt har en hyfsad standard (i västvärlden) och det behöver inte tillverkas mer smörja. Vi ska satsa på kultur och nöjen, som ex: musik, teater, nöjesfält m.m.
Dessutom ska skattesystemet läggas om så att det baseras på produktion istället för på nedlagd arbetstid.

fredag 10 april 2009

Långfredag

Långfredag brukar alltid vara en trist dag, seg som hundskit men det fina vädret gör i alla fall att jag lämnar hemmet en stund. Men vart? Jag är sugen på stekt ströming så jag tror det blir mot slussen till, även om strömmingsvagnen tappat sin forna glans. Skulle inte förvåna mig om den är stängd. Då vetefasen vart man ska gå. Någonstans där solen skiner måste det bli.

torsdag 9 april 2009

Dags att öppna truten igen

Det känns som om det här året kommer att innebära stora förändringar för mig. Dels kan jag få reda på obehagligheter angående min hälsa, möjligheterna att försörja mig kommer att försämras och en bit av min barndom tvingas jag lämna ifrån mig.
Känns mer fasansfullt än spännande...... Hoppas ändå att allt löser sig till min fördel.

måndag 23 mars 2009

Ruffel och båg

Det framstår mer och mer att de företagare man trott var seriösa egentligen är ena riktiga rufflare. Bankerna har inte ens räknat med att man ska betala tillbaka eventuellt lån, vilket jag är uppfostrad med som liten att man alltid gjorde.
Tyckte det var konstigt när vår bank sa till oss att det är normalt att inte betala tillbaka några lån. De tom, föreslog oss att låna mera för att kunna lösa de gamla lånen och omförhandla dem så att vi fick lägre ränta. Klart det verkade lockande med en lägre "månadskostnad" som det trots allt skulle bli. även om lånet blev större.
Sjukt.

fredag 20 mars 2009

Bara att hänga med


När man ska växla den svenska kronan till valutor som Dalasi (Gambia) eller CFA (senegal) så kan konstateras att den Svenska kronan även sjunkit mot dem med ca: 37%. Hur fasiken är detta möjligt?
Har inte Afrika också drabbats av krisen?
Visst har de det och här är inte heller bufferten lika stor utan man är beroende av hjälp från västvärlden. Hur det kommer att bli med den i framtiden kan man ju bara ana. En av få inkomster till länderna är turismen som nu minskar stadigt och därmed bidrar till ökad arbetslöshet. Något som de flesta innom turistranchen ändå drabbas av när regnsässongen kommer (i maj när det gäller Gambia och Senegal).
Bara att göra som grabbarna på bilden: Hänga kvar.

torsdag 19 mars 2009

Bonusar

Man hinner knappt komma hem till Sverige innan man börjar irritera sig. Diverse rufflare plockar ut bonus från företag som tom är sanktionerade av staten och Maud Olofsson tycker det är helt ok att chefer får bonus. Dessutom jämför hon det hela med byggjobbarnas och sopåkarnas lönesystem.

Folk jobbar bättre med bonussystemet säger hon, vilket då kan tolkas som att sjusköterskor, undersköterskor och andra som inte har det gör ett halvdant jobb.
Hon borde skämmas!

USA har i alla fall planer på att lägga på en 90% skatt på bonusar viket vi borde göra här också. Dessutom retroaktivt med början då den ekonomiska krisen startade.

onsdag 18 mars 2009

Förkylning

Tycker mig ha hört det förrut......
Hemkommen efter en skön semester och dyngförkyld. Det blev jag redan i Afrika då det blev ett kraftigt väderomslag i Dakar. Helt plötsligt var det kallt som attan och den här kylan följde med tillbaka till Kotu i Gambia. Inte för att man hade gnällt så mycket om det hade varit i Sverige men då är man i alla fall beredd och klär sig efter det.
20-22 grader är småkyligt om man bara är barfota, har kortrallor och t-shirt.

Oturligt nog så är vädret toppenfint. Skulle faktiskt inte ha något emot att det är snöslask jag ser när jag tittar ut genom fönstret. Möjligtvis är det en tröst att folk ändå är rätt påpälsade därute.

torsdag 12 mars 2009

Gambia och Senegal

En liten uppdatering fran Gambia:
Vi har slappat ute vid Kotu i Gambia en dag, akt in till Banjul en annan dag, slappat och gatt efter stranderna i nagra dagar. Nagon resa till Guinea-Bissau blev inte av da de dodade generalen och presidenten samma mandag vi kom.
Vi akte istallet till Dakar i Senegal, en resa som kan sammanfattas sa har: Taxi, farja, bushtaxi, strul vid gransen sa att vi glomde stampla ut fran Gambia, taxi en km, liten buss i 7 timmar bredvid vagen i tre timmar da den ordinarie vagen var full av stora hal, skumpigt, dammigt, svettigt, skitigt och dessutom pajade den mitt i ingenstans, lagat efter ett tag och framme vid solnedgangen, taxi och sen sova och ata pa Oceanic hotell.
Aterresan gjordes i bushtaxi da det bara ar 7 stycken och 2 barn i en pegaout 404. Aven den pajade men resan gick pa 5 timmar.

Nu vilar vi upp i Gambia innan vi atervander hem till Sverige.

söndag 1 mars 2009

Semester

Trots att man gjort allt för att sabotera reskassan så tänker jag och frugan ta semester. Utomlands till råga på allt, men dock inte till något land som använder Euro eller dollar. Tyvärr har kronan sjunkit även mot småvalutorna men va fasen ska man göra?

lördag 28 februari 2009

Kronras

Det är förfärligt att kronan rasar på det här viset. Tom. mot den Gambianska valutan så rasar den. Hur är detta möjligt?
Avskaffad ränta är säkert största orsaken. Även vi Svenskar väljer att spara i annan valuta när det lönar sig bättre. Ungefär som när Burmeserna hellre sparar i dollar i stället för deras skräpvaluta, om de kommer över några, vill säga. Ja, vart är vi på väg?

BNP har sjunkit med 4,9% vilket nästan är lika illa som för USA och kommunerna kommer med tiggarskålen. När färre har jobb blir det mindre skatteintäkter och när man redan från början avskaffat förmögenhetsskatt och fastighetsskatt så har man reducerat möjligheterna för staten att få in något från de som har, för att inte nämna de vinstgivande bolag, typ Vin & Sprit som sålts ut. Ekvationen kan inte gå ihop, ens utan kris.

Den som är utan jobb är också utan inkomst. Den som har jobb har fått skattelättnader och har man dessutom lån så har det blivit mer pengar kvar i plånboken. Det är sådant som ska öka konsumtionen tror regeringen och inbillar sig att alla är idioter. Vem fasen konsumerar en massa smörja när det ser ut som det gör nu. Ingen går säker och alla vet att de kanske blir en av dem i kön på arbetsfömedlingen i höst.

Å varför är det ingen som tar upp det positiva med krisen?
Inte ens miljöpartiet har nämnt något om all den energi vi sparar på att inte konsumera onödiga grejer. Ger mig fasen på att man eldar på för fullt i alla kolkraftverk, kärnkraftverk och vad det nu kan vara, på samma sätt som SAAB fortsätter tillverka bilar som ingen köper.
Apropå SAAB så såg jag deras nya modell: En stadsjeep! Hahahaha, snacka om att inte hänga med. Visserligen rätt snygg men istället för att komma med en miljöbil så gör man tvärt om.

fredag 13 februari 2009

Krispaket

Nu läggs det fram det ena krispaketet efter det andra och samtidigt så sänks skatten liksom räntorna.

Jag fattar ingenting!

Hur fasen resonerar man?

Om en massa folk blir utan jobb har de väl knappast någon nytta av sänkt skatt.
De får heller inga lån, hur gärna de än vill och hur låg räntan än är. För dem som redan har lån och jobb är ju situationen oförändrad.
Att staten kastar ut en massa av dina och mina pengar på odugliga fabriker som tillverkar smörja som få vill ha är också en gåta.

Ok, det var länge sedan jag läste ekonomi och tidena har ändrats sen dess men det här är ju utan all logik.

Börjar så smått undra om det är så att våra politiker är kraftigt skuldsatta och vill rädda sitt eget skinn, på bekostnad av den stora massan.

Man är kvar i tron att folk är idioter och försöker få dem att konsumera mera. Man försöker lura allmänheten att ta lån, trots att det just är vidlyftiga lån som skapat krisen.
Snacka om att undervärdera sina medborgare.
Bara det att folk plockat ut sina stålar från tveksamma banker och satt om sina pengar på konton där man får ut dem inom rimlig tid talar sitt tydliga språk. Ingen sätter sprätt på de besparingar de har och ingen tar några lån som de sen surt får ångra.

Man måste göra precis tvärtom såvida man inte vill förvärra och förlänga krisen.

Är det kanske bara jag som är helt outbildad?

onsdag 11 februari 2009

Räntesänkning

Riksbanken sänker räntan igen.
Jag fattar ingenting!

Vad pysslar regeringen med egentligen?
Man vill få igång konsumtionen, säger man.

Vi måste anpassa oss till en minskad konsumtion, vilket framför allt miljön tjänar på. Det går inte att hela tiden leva med inställningen att man ska handla mera. Strunt samma vad man handlar. Bara man handlar.

En konsumtion som ska ske med lånade pengar........ Hur dumma tror de folk är egentligen?
Alla vet ju att arbetslösheten kommer att stiga och ingen kan vara säker på att inte bli drabbad. De enda som tjänar på räntesänkningen är de som redan har det fett ställt. Dvs. de som skaffat sig ett saftigt lån.
Men inte ens de kommer använda överskottet till att köpa en massa bråte utan istället lägga undan pengar för att klara krisen som bara har börjat ännu.

Vi måste säga ifrån, alla tillsammans: Lura oss inte att köpa en massa vi inte behöver.

Lån, kreditkort, internethandel och EU har en enda sak gemensamt: Få oss att handla mer!
Gå inte på det. Säg istället att nu får det vara nog.

lördag 7 februari 2009

Kärnkraft

Istället för att avveckla kärnkraften enligt beslut i folkomröstningen så har Maud Olofsson valt att avveckla centerpartiet. Än en gång visar hon vad hon går för. I ett läge med fallande ekonomi och minskad efterfrågan, tillika minskad överproduktion och därmed också minskat energibehov så beslutar sig regeringen för att bygga ut kärnkraften.
Detta i ett läge då man faktiskt börjat utnyttja de förnybara alternativen.
Finns bara ett ord: skandal!

onsdag 4 februari 2009

Sopstrejk på g

Idag kan man läsa i DN att sophämtarna hotar med vikd strejk.
I vårt hus har det inte hämtats några sopor på en vecka, så den där strejken verkar redan ha startat. Sådant här skapar knappast sympati hos oss som bor här. inte heller skapas någon sympati när man hela tiden letar efter det billigaste alternativet.

Som utvecklingen sett ut den senaste tiden så börjar jag tycka sämre och sämre om att man låtit privata företag sköta sig själva. Ännu mer skrämmande är det att man säljer ut de bolag som vi har kvar i gemensam ägo. Staten ska inte äga säger man och blickar mot USA. Man missar att just USA har en av världens största statsskulder och att de privata företagarna inte tänker lägga två strån i kors för att betala den. Hellre flyttar de utomlands. Något som staten aldrig kan göra.

lördag 24 januari 2009

Besparingar i sjukvården

Skandal. Nu ska man sparka folk från sjukhusen, läser jag i DN.
Kan inte fatta hur fasen man kan dra ner på sjukvården när arbetslösheten stiger för var dag som går. Många företag passar förstås på nu när det är kristider men att sjukvården tillhör skojeribranchen är tragiskt att se.

Ökad arbetslöshet medför mindre skatteinkomster för stat och kommun, kan jag läsa.
Nu när man har man avskaffat förmögenhetsskatten, avskaffat fastighetsskatt och infört lägre skatt för de som arbetar så kan man ju undra hur det ska komma in några pengar överhuvudtaget.

fredag 23 januari 2009

Slag från hjärtat

Stockholms reggaeweek http://www.rubadub.se/The%20Festival3.htm började i torsdags och först ut var Slag från hjärtat, som bjöd på riktigt bra gung. Tror inte det var någon på Mosebacke som satt kvar på stolen, utan alla var uppe och dansade.
Tyvärr kommer jag missa Uwe Banton på fredag och Internel Dread på lördag men förhoppningsvis kan jag kika upp på söndag.

måndag 19 januari 2009

Vapenvila ?

Nu när Israel gjort mos av det mesta i Gaza så har det blivit vapenvila. Vilka som vunnit det här kriget är kluvet. Militärt så är det Israel men Hamas har vunnit sympatin i världen och blivit en makt som nu måste få vara med i förhandlingarna om framtiden i mellanöstern.

Nu till musik:
Mosebacke bjuder på reggae med början på torsdag!
Först ut är "Slag från hjärtat"

torsdag 8 januari 2009

2009

Nu har det gått åtta dagar av det nya året: 2009.
Krisen fortsätter och ingen uppgång är i sikte.
Israels attack mot Gaza besvarades i morse med raketbeskjutning från södra Libanon.
Gamla stan är full av ryssar. Redan strax efter sju på morgonen går grupper med guide, runt på gatorna och fotograferar. På dagen springer de på NK medan bussarna står och spyr ut avgaser nedanför Slottet.