lördag 28 februari 2009

Kronras

Det är förfärligt att kronan rasar på det här viset. Tom. mot den Gambianska valutan så rasar den. Hur är detta möjligt?
Avskaffad ränta är säkert största orsaken. Även vi Svenskar väljer att spara i annan valuta när det lönar sig bättre. Ungefär som när Burmeserna hellre sparar i dollar i stället för deras skräpvaluta, om de kommer över några, vill säga. Ja, vart är vi på väg?

BNP har sjunkit med 4,9% vilket nästan är lika illa som för USA och kommunerna kommer med tiggarskålen. När färre har jobb blir det mindre skatteintäkter och när man redan från början avskaffat förmögenhetsskatt och fastighetsskatt så har man reducerat möjligheterna för staten att få in något från de som har, för att inte nämna de vinstgivande bolag, typ Vin & Sprit som sålts ut. Ekvationen kan inte gå ihop, ens utan kris.

Den som är utan jobb är också utan inkomst. Den som har jobb har fått skattelättnader och har man dessutom lån så har det blivit mer pengar kvar i plånboken. Det är sådant som ska öka konsumtionen tror regeringen och inbillar sig att alla är idioter. Vem fasen konsumerar en massa smörja när det ser ut som det gör nu. Ingen går säker och alla vet att de kanske blir en av dem i kön på arbetsfömedlingen i höst.

Å varför är det ingen som tar upp det positiva med krisen?
Inte ens miljöpartiet har nämnt något om all den energi vi sparar på att inte konsumera onödiga grejer. Ger mig fasen på att man eldar på för fullt i alla kolkraftverk, kärnkraftverk och vad det nu kan vara, på samma sätt som SAAB fortsätter tillverka bilar som ingen köper.
Apropå SAAB så såg jag deras nya modell: En stadsjeep! Hahahaha, snacka om att inte hänga med. Visserligen rätt snygg men istället för att komma med en miljöbil så gör man tvärt om.

fredag 13 februari 2009

Krispaket

Nu läggs det fram det ena krispaketet efter det andra och samtidigt så sänks skatten liksom räntorna.

Jag fattar ingenting!

Hur fasen resonerar man?

Om en massa folk blir utan jobb har de väl knappast någon nytta av sänkt skatt.
De får heller inga lån, hur gärna de än vill och hur låg räntan än är. För dem som redan har lån och jobb är ju situationen oförändrad.
Att staten kastar ut en massa av dina och mina pengar på odugliga fabriker som tillverkar smörja som få vill ha är också en gåta.

Ok, det var länge sedan jag läste ekonomi och tidena har ändrats sen dess men det här är ju utan all logik.

Börjar så smått undra om det är så att våra politiker är kraftigt skuldsatta och vill rädda sitt eget skinn, på bekostnad av den stora massan.

Man är kvar i tron att folk är idioter och försöker få dem att konsumera mera. Man försöker lura allmänheten att ta lån, trots att det just är vidlyftiga lån som skapat krisen.
Snacka om att undervärdera sina medborgare.
Bara det att folk plockat ut sina stålar från tveksamma banker och satt om sina pengar på konton där man får ut dem inom rimlig tid talar sitt tydliga språk. Ingen sätter sprätt på de besparingar de har och ingen tar några lån som de sen surt får ångra.

Man måste göra precis tvärtom såvida man inte vill förvärra och förlänga krisen.

Är det kanske bara jag som är helt outbildad?

onsdag 11 februari 2009

Räntesänkning

Riksbanken sänker räntan igen.
Jag fattar ingenting!

Vad pysslar regeringen med egentligen?
Man vill få igång konsumtionen, säger man.

Vi måste anpassa oss till en minskad konsumtion, vilket framför allt miljön tjänar på. Det går inte att hela tiden leva med inställningen att man ska handla mera. Strunt samma vad man handlar. Bara man handlar.

En konsumtion som ska ske med lånade pengar........ Hur dumma tror de folk är egentligen?
Alla vet ju att arbetslösheten kommer att stiga och ingen kan vara säker på att inte bli drabbad. De enda som tjänar på räntesänkningen är de som redan har det fett ställt. Dvs. de som skaffat sig ett saftigt lån.
Men inte ens de kommer använda överskottet till att köpa en massa bråte utan istället lägga undan pengar för att klara krisen som bara har börjat ännu.

Vi måste säga ifrån, alla tillsammans: Lura oss inte att köpa en massa vi inte behöver.

Lån, kreditkort, internethandel och EU har en enda sak gemensamt: Få oss att handla mer!
Gå inte på det. Säg istället att nu får det vara nog.

lördag 7 februari 2009

Kärnkraft

Istället för att avveckla kärnkraften enligt beslut i folkomröstningen så har Maud Olofsson valt att avveckla centerpartiet. Än en gång visar hon vad hon går för. I ett läge med fallande ekonomi och minskad efterfrågan, tillika minskad överproduktion och därmed också minskat energibehov så beslutar sig regeringen för att bygga ut kärnkraften.
Detta i ett läge då man faktiskt börjat utnyttja de förnybara alternativen.
Finns bara ett ord: skandal!

onsdag 4 februari 2009

Sopstrejk på g

Idag kan man läsa i DN att sophämtarna hotar med vikd strejk.
I vårt hus har det inte hämtats några sopor på en vecka, så den där strejken verkar redan ha startat. Sådant här skapar knappast sympati hos oss som bor här. inte heller skapas någon sympati när man hela tiden letar efter det billigaste alternativet.

Som utvecklingen sett ut den senaste tiden så börjar jag tycka sämre och sämre om att man låtit privata företag sköta sig själva. Ännu mer skrämmande är det att man säljer ut de bolag som vi har kvar i gemensam ägo. Staten ska inte äga säger man och blickar mot USA. Man missar att just USA har en av världens största statsskulder och att de privata företagarna inte tänker lägga två strån i kors för att betala den. Hellre flyttar de utomlands. Något som staten aldrig kan göra.