måndag 28 april 2008

Engelen

Det här blir sista veckan med "happy hour" på Engelen och fredag är sista dagen som man har möjlighet att köpa en bärs för 32:-, såvida man inte blir medlem förstås.

Det viktigaste tycker jag är att priset inte är över 1:-/cl. Blir det dyrare så kan man diskutera om det inte är ocker, om man bortser från där det är gratis inträde och bjuds på livemusik eller annan underhållning.

lördag 26 april 2008

En träff till


Bönehallen i Omayyad moskén med Johannes Döpares huvud begravt i byggnaden till vänster.
Det här är en av de magnifikaste Islamska byggnaderna i världen och den viktigaste i hela Syrien. Strax norr om ligger Saladins Masuleum och på södra sidan souken i Damaskus.
Idag pratade jag med en annan gammal klasskompis, som jag fick telefonkontakt med av en slump. Förhoppningsvis träffas vi i morgon efter jobbet.

torsdag 24 april 2008

Arabländer

Vi blev hjärtligt välkomna till hostellet och detta välkomnande var något som mötte oss hela tiden under vår resa. Folk man möte på gatan kunde säga: Welcome to Syria och många ville bli fotograferade. Ibland tillsammans med oss då deras kompis tog kortet med en gammal hedlig kamera med filmrulle.
Ingen försökte lura oss, bortsett överpriset på hostellet och säkerheten var total. Efter att ha rest runt i en några länder där man knappt vågade gå ut efter mörkrets inbrott så var det här ett välkommet inslag. Det gick att gå i den mörkaste gränd vilken tid som helst på dygnet utan att behöva känna någon oro.

Samma välkomnande och samma säkerhet kände man även i Jordanien så arabländerna har verkligen gett mersmak. Å då har man inte nämnt allt som finns att titta på.

söndag 20 april 2008

Syrien


Syrien är ett härligt land som tyvärr har blivit misskrediterat av massmedia men den som ändå väljer att åka dit kommer att få uppleva något utöver det mesta. Man ska också vara medveten om att det inte är ett land man väljer om tillgången på alkohol är det viktigaste.
Lite om våran resa till Syrien.

Syrian air som vi åkte med från Arlanda var fullsatt. Vi som trodde att det endast skulle vara halvfyllt för det är inte många svenskar som väljer det resemålet. De flesta på planet var faktiskt Svenskar men med ursprung från Syrien, Libanon eller Irak så att det går två flyg i vecka till Damascus är inte utan orsak.

Ankomsten till Damascus var lite kaotisk eftersom en massa folk började rycka och dra i ryggsäckarna för att bära dem till bakluckan på taxin. Vi vägrade lämna ifrån oss dem och gick själva med dem till taxin. Ett par av snubbarna hade ändå ett par fingrar på ryggan som de sen menade att de skulle ha betalt för. Attans rufflare tänkte vi men eftersom vi ändå inte hade några pengar så struntade vi i dom.

Taxin lyckades inte ta sig ända fram till hotellet eftersom de hade grävt upp gatan, så vi fick gå ca: 5 minuter i trånga gränder som myllrade huller om buller. Vi försökte följa kartan som hostellet hade på sin hemsida som faktiskt var rätt bra, bortsett att det fattades en bit. En snäll gubbe följde med oss sista biten och tur var det för annars hade vi nog aldrig hittat. Det stod inget om hostel på byggnaden.
Stället var ok och rent även om vi hade delad toa och dusch. Så här i efterkant inser vi att det var ett överpris som vi betalade men läget var värt en hel del och frukosten var myckt bra.
Sen hade ju ingen annan svarat på vår förfrågan om boende som vi skickat till tre andra ställen innan vi åkte hemmifrån så vi hade inte så mycket val. I alla fall inte om vi klev av taxin där vi gjorde. Utanför den gamla delen finns en massa hotell av olika standard upptäckte vi senare men som sagt det här låg ännu bättre till.
På bilden ovanför hittar man dörren till hostellet brdevid den Syriska flaggan.

lördag 19 april 2008

Nya Gamla stan

Nu har jag gått igenom posten och även läst ett nummer av Nya Gamla stan. Jag vet att man ska vara glad att det finns någon tidning för Gamla stan borna men efter vad jag nyss läst så är jag glad att den inte kommer ut oftare än vad den gör.
På ledarsidan väljer man att ta upp hur man på bästa sätt ska följa marknadskrafterna och strunta i ideologiska värderingar. Man säger: Riv hela city och bygg skyskrapor. Helst så höga som möjligt. Motiveringen är att det är så dyr mark, så pengarna ska tala istället för hjärtat. Man kan misstänka att ledarskribenten inte själv bor i den stadsdel han tycks företräda genom tidningen eller också är han bara okunnig om vad rivningar tidigare har inneburit. Var går gränsen för vad som ska rivas eller finns det ens någon gräns? Kan man riva bort hela sitt kulturarv, bara för att göra dyrbar mark ännu dyrare?

Tittar man vidare i tidningen så ser man en presentation av riksdagshusets planer på att göra om ett av de få grönområden som finns här till ett konferenscenter. Här har man ingen som helst kritik utan ger intryck av att det är helt i sin ordning.

Om tidningen ska gå hem hos gamla stanborna så måste den ändra inriktning. Som den är utformad nu så gör den mer skada än nytta.

fredag 18 april 2008

Hemma igen


Äntligen hemma igen!
Flygningen tog längre tid än beräknat för vi började med att flyga från Damaskus till Aleppo. Där skulle planet tankas och det tog minst en timme. Innan vi åkte igen så skulle alla pass kollas av en tjänsteman som ensam gick runt i planet.
Sen startade hemresan som så många av medpassagerarna längtade efter. Själva hade vi trivits bra i Syrien men de flesta andra som var fd. Syrianer, längtade hem till Sverige. En tjej som var född i Sverige frågade jag vad som hon längtade mest efter: Allt svarade hon. Härligt att höra hur våra nya Svenskar gillar Sverige!
Jag säger som Syrianerna sa till oss: Välkommen!

tisdag 15 april 2008

Damascus

Ursakta bristen pa uppdatering av bloggen men det har helt enkelt inte funkat med den har sidan, eller exempelvis Facebook i Syrien men nu har jag antligen hittat en dator dar blogspot funkar.
Vi ar nu i Damaskus och pa slutet av var resa som varit utover det vanliga och battre an vantat. Darmed inte sagt att vara forvantningar varit laga utan snarare tvart om.
Kort beskrivet har vi akt fran Damascus i Syrien till Amman i Jordanien dar vi kollade in ett par bibliska platser strax utanfor, innan vi fortsatte till Petra. Kanske var det har hojdpunkten pa resan och vi hade fullt upp i tva dagar med att kolla pa alla uthuggna fasader pa klipporna och somnade med omma fotter varje kvall.
Vi akte tillbaka till Syrien och till Palmyra som ocksa var en av hojdpunkterna. En Romersk stad mitt ute i oknen ca 15 mil fran Iraks grans. Dar finns ocksa gamla gravar och en slottsruin pa en kulle med utsikt over Palmyra.
Darefter bar det ivag till Hama och vidarem via en slottsruin till Krak des Chevalier, en fantastisk slottsruin som raknas till den maktigaste i varlden. Ocksa det en av hojdpunkterna.
Resan fortsatte sen till Aleppo dar ytterligare en fantastisk ruin av en fastning pa en kulle fick oss att imponeras. Souken i Apello var den haftigaste vi sett och klassade ut den i Damascus aven om den ocksa ar mer an sevard.

Kanske det allra basta var att mota det Syrianska folket. Vanligare manniskor far man leta efter. Samma sak med folket i Jordanien.

Fortsattning foljer liksom an detaljrikare skildring av resan.