måndag 23 mars 2009

Ruffel och båg

Det framstår mer och mer att de företagare man trott var seriösa egentligen är ena riktiga rufflare. Bankerna har inte ens räknat med att man ska betala tillbaka eventuellt lån, vilket jag är uppfostrad med som liten att man alltid gjorde.
Tyckte det var konstigt när vår bank sa till oss att det är normalt att inte betala tillbaka några lån. De tom, föreslog oss att låna mera för att kunna lösa de gamla lånen och omförhandla dem så att vi fick lägre ränta. Klart det verkade lockande med en lägre "månadskostnad" som det trots allt skulle bli. även om lånet blev större.
Sjukt.

fredag 20 mars 2009

Bara att hänga med


När man ska växla den svenska kronan till valutor som Dalasi (Gambia) eller CFA (senegal) så kan konstateras att den Svenska kronan även sjunkit mot dem med ca: 37%. Hur fasiken är detta möjligt?
Har inte Afrika också drabbats av krisen?
Visst har de det och här är inte heller bufferten lika stor utan man är beroende av hjälp från västvärlden. Hur det kommer att bli med den i framtiden kan man ju bara ana. En av få inkomster till länderna är turismen som nu minskar stadigt och därmed bidrar till ökad arbetslöshet. Något som de flesta innom turistranchen ändå drabbas av när regnsässongen kommer (i maj när det gäller Gambia och Senegal).
Bara att göra som grabbarna på bilden: Hänga kvar.

torsdag 19 mars 2009

Bonusar

Man hinner knappt komma hem till Sverige innan man börjar irritera sig. Diverse rufflare plockar ut bonus från företag som tom är sanktionerade av staten och Maud Olofsson tycker det är helt ok att chefer får bonus. Dessutom jämför hon det hela med byggjobbarnas och sopåkarnas lönesystem.

Folk jobbar bättre med bonussystemet säger hon, vilket då kan tolkas som att sjusköterskor, undersköterskor och andra som inte har det gör ett halvdant jobb.
Hon borde skämmas!

USA har i alla fall planer på att lägga på en 90% skatt på bonusar viket vi borde göra här också. Dessutom retroaktivt med början då den ekonomiska krisen startade.

onsdag 18 mars 2009

Förkylning

Tycker mig ha hört det förrut......
Hemkommen efter en skön semester och dyngförkyld. Det blev jag redan i Afrika då det blev ett kraftigt väderomslag i Dakar. Helt plötsligt var det kallt som attan och den här kylan följde med tillbaka till Kotu i Gambia. Inte för att man hade gnällt så mycket om det hade varit i Sverige men då är man i alla fall beredd och klär sig efter det.
20-22 grader är småkyligt om man bara är barfota, har kortrallor och t-shirt.

Oturligt nog så är vädret toppenfint. Skulle faktiskt inte ha något emot att det är snöslask jag ser när jag tittar ut genom fönstret. Möjligtvis är det en tröst att folk ändå är rätt påpälsade därute.

torsdag 12 mars 2009

Gambia och Senegal

En liten uppdatering fran Gambia:
Vi har slappat ute vid Kotu i Gambia en dag, akt in till Banjul en annan dag, slappat och gatt efter stranderna i nagra dagar. Nagon resa till Guinea-Bissau blev inte av da de dodade generalen och presidenten samma mandag vi kom.
Vi akte istallet till Dakar i Senegal, en resa som kan sammanfattas sa har: Taxi, farja, bushtaxi, strul vid gransen sa att vi glomde stampla ut fran Gambia, taxi en km, liten buss i 7 timmar bredvid vagen i tre timmar da den ordinarie vagen var full av stora hal, skumpigt, dammigt, svettigt, skitigt och dessutom pajade den mitt i ingenstans, lagat efter ett tag och framme vid solnedgangen, taxi och sen sova och ata pa Oceanic hotell.
Aterresan gjordes i bushtaxi da det bara ar 7 stycken och 2 barn i en pegaout 404. Aven den pajade men resan gick pa 5 timmar.

Nu vilar vi upp i Gambia innan vi atervander hem till Sverige.

söndag 1 mars 2009

Semester

Trots att man gjort allt för att sabotera reskassan så tänker jag och frugan ta semester. Utomlands till råga på allt, men dock inte till något land som använder Euro eller dollar. Tyvärr har kronan sjunkit även mot småvalutorna men va fasen ska man göra?